Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bruno Armirail befinner sig i en rosa drömvärld i alla fall ett dygn till som totalledare av Giro d'Italia. Foto: TT

Klungan var för slö – fransman passade på att ta över ledartröjan

Uppdaterad
Publicerad

Klungan tog det lugnt och släppte iväg en stor grupp utbrytare på Giro d'Italias 14:e etapp. Bland dem fanns Bruno Armirail som dold kunde åka i mål som 15:e man och ta över den rosa ledartröjan som förste fransman på 24 år.

– Det är svårt att förstå, säger Armirail.

När Geraint Thomas åkte i mål i den rosa ledartröjan var han och övriga ”sammanlagtcyklister” över 21 minuter efter täten vid målet i Cassano Magnago efter 194 km. Få åskådare tänkte nog på att dagens mest uppmärksammade åkare åkte i mål som 15:e man – 53 sekunder efter vinnande Nico Denz.

Bruno Armirail är förste fransman att bära den rosa ledartröjan sedan 1999. Han hade inte en tanke på att ta över ledningen i den regniga etappen, varit regn i tolv av 14 etapper, som inleddes i Schweiz och tidigt passerade över 2000 meters höjd.

Drygade ut hela tiden

Det var där som utbrytarna kom loss och avståndet växte hela tiden trots att det var flackt det sista tio milen. Klungan valde att spara energi till senare uppgifter.

– Planen i morse var mer att kunna vinna etappen men vi trodde inte att det skulle kunna ske i dag. När Geraint Thomas passerade mållinjen och jag förstod vad som hade hänt så var det svårt att förstå det, helt otroligt, säger Armirail till Girots hemsida.

Få bedömare tror att Armirail kommer att ha något med den totala tätstriden att göra. Han leder med 1.41 före Thomas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.