Marianne Vos tog hem segern i Vårgårda Foto: Bildbyrån

Kraschade i ett dike – sedan vann hon i Vårgårda

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan spurtade Emilia Fahlin hem segern i tävlingen, men Örebrocyklisten lyckades inte upprepa den bedriften nu. I stället var det holländskan Marianne Vos som tog hem loppet, detta trots att hon vid ett tillfälle körde ner i diket.
– Det blev en krasch, jag fick en knuff så att cykeln for av vägen, säger Vos till SVT Sport.

Attackförsöken avlöste varandra i det 141 kilometer långa linjeloppet i Women´s World Tour Vårgårda. På näst sista varvet fick en av storfavoriterna, Anna van der Breggen, sin chans och stack i väg i en soloutbrytning.

Hon låg sedan ensam och körde i några kilometer men klungan bakom täppte till luckan igen och allt talade då för en masspurt.

I sista kurvan in på upploppet fick Marianne Vos några meters försprång från klungan av cyklister drog i väg. Hon korsade mållinjen först och tog hem sin tredje seger i Vårgårda.

– Det var mycket som hände, men det var ett snabbt race, många attacker och du fick anstränga dig för att vara i täten, säger Marianne Vos till Eurosport.

– I finalen var det en stor attack från Anna van der Breggen och det är inte lätt att ta henne, men det var bra lagarbete och jag lyckades ta mig först till den sista kurvan.

Körde av vägen

Men Vos var illa ute tidigare i tävlingen när hon åkte ner i ett djupt dike. Men på bara några minuter var hon tillbaka i tätklungan.

– Jag försökte behålla lugnet och hoppa upp på cykeln igen, sådant här kan förstås hända under ett lopp, säger hon till SVT.

– Med hjälp av mina lagkamrater lyckades jag ta mig till täten igen.

Kirsten Wild, Holland och som ingår i Emilia Fahlins lag, var tvåa och Lotta Lepistö, Finland, trea.

”Körde allt för Kirsten”

För svenskarna blev det inga stora framgångar. Emilia Fahlin och Sara Penton höll sig båda väl framme genom loppet men slutade på plats 16 och 18.

– Det har varit en hård dag, med aktiv körning med mycket attacker. Det blev spurt till slut och vi hade Kirsten (Wild) i laget som är en snabb avslutare så det blev körning för att hjälpa henne, säger Fahlin till Eurosport.

Lagtaktiken för Emilia Fahlins lag var alltså till Kirsten Wilds fördel till slut.

– Jag hade väl lite fri roll så om det var en utbrytning skulle jag kunna gå med. Skulle det bli samlad spurt körde vi allt för Kirsten, det var så det blev i dag. Men har man en lagkompis som kan avsluta så starkt är det ändå kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer