Primoz Roglic kunde andas ut efter dagens etapp av Vueltan. Slovenen tappade men inte så mycket att han förlorade ledartröjan. Foto: TT

Krisande Roglic klarade ledartröjan

Uppdaterad
Publicerad

Historien såg ut att upprepa sig från Tour de France där Primoz Roglic tappade ledartröjan på den näst sista etappen. Men i Vueltan klarade Roglic av att tappa färre sekunder och behålla ledartröjan i den näst sista etappen.

– Jag hade inte kontroll hela tiden men till slut så måste man behålla kontrollen och fokusera på det egna jobbet, säger Roglic som av allt att döma säkrar segern i Vueltan för andra året i rad enligt Cyclingnews.

Inför dagens tuffa bergsetapp ledde Roglic med 45 sekunder före Richard Carapaz som stack ifrån Roglic med drygt tre kilometer kvar av den långa stigningen upp mot målet på Alto de la Covatilla efter 178 kilometer i sadeln.

Ledartröjan attackeras inte under sista etappen

Ecuadorianen, som ofta stod upp, drygade ut sekund för sekund och ett tag var den virtuella ledningen nere i 16 sekunder innan Roglic kunde vända på kuttingen och har ett försprång på 24 sekunder inför den sista etappen under söndagen som har målgång i centrala Madrid, en etapp av ceremoniell betydelse. Det finns en oskriven regel om att man inte attackerar ledartröjan under den sista etappen.

Efteråt åkte Roglic fram till Carapaz och de kramade om varandra.

Fransmannen David Gaudu vann etappen. Carapaz var åtta, 2.23 efter medan Roglic var 2.56 efter som tia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.