Emilia Fahlin. Foto: Bildbyrån/TT Bild

Fahlin kämpade till sig fjärde plats i linjeloppet

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Fahlin kämpade från start till slut och kunde till slut gå i mål på en fjärde plats i linjeloppet i cykel-VM i Innsbruck.

Örebroarens bästa resultat i ett mästerskap.

Nederländskan Anna Van Der Breggen blev världsmästare.

– Det känns som att jag vunnit en fjärdeplats, säger Emilia Fahlin till SVT Sport.

Det blev en kamp under de 156 kilometerna från starten i Kufstein till målgången i Innsbruck. Det blev en dag där Emilia Fahlin fick bekänna färg. Men hon avslutade säsongen på ett övertygande sätt och kämpade sig tillbaka i linjeloppet och blev VM-fyra.

– Det känns fortfaran rätt svårt att ta in faktiskt, att det blev en fjärdeplats. Det var mer än vad jag kunnat önska och drömma om på den här banan. Jag tror att vi har överpresterat i dag och en fjärdeplats, det känns som att jag vunnit en fjärdeplats, säger Fahlin till SVT Sport.

Den hårt kuperade banan krävde rätt taktik och planering. För Fahlin gällde det att hitta öppningar där hon kunde tempoväxla och utnyttja sin snabbhet.

Ett guld och två silver för nederlänskan

Anna Van Der Breggen vann guldet överlägset. Amanda Spratt, Australien, tog silver och Tatiana Guderzo, Italien, brons. 47 sekunder efter italienskan korsade Fahlin mållinjen efter att ha spurtat ner Malgorzata Jasinska, Polen, och Karol-Ann Canuel, Kanada.

– Jag visste inte hur jag låg till. Det var innan upploppet jag visste att det här kunde hända. Det här är helt otroligt, säger världsmästaren Van Der Breggen i sändning.

Fahlin lyckades med taktiken – att lita på benstyrkan och öka farten efter klättring i de branta backarna. Och 29-åringen hade tillräckligt med ork och hängde väl med i toppstriden men med någon mil kvar fick hon släppa kampen om bronset.

– Halvvägs i en backe i ett brantare parti attackerade italienskan, det var en grym attack hon satte in och där är man helt tom i kroppen och det var ingen som kunde rå på henne, säger Fahlin.

Disponerade energireserverna

Svenskan avslutade starkt med en bra utförsåkning och gick i mål efter fyra timmar och 17 minuter.

– Fahlins fightingspirit är imponerande. Hon slet otroligt mycket men samlade ihop sig och kom tillbaka. Grymt.

Fjärdeplats blev hennes bästa VM-resultat i karriären.

Austrialensiskan Amanda Spratt tog hem silvret och Tatiana Guderzo knep bronset för Italien.

Resultat: Damernas linjelopp 156 kilometer

1 Anna Van Der Breggen (Netherlands) 4.11,04

2 Amanda Spratt (Australia) +3.42

3 Tatiana Guderzo (Italy) +5.26

4 Emilia Fahlin (Sweden) +6.13

5 Malgorzata Jasinska (Poland) +6.13

6 Karol-Ann Canuel (Canada) +6.17

7 Annemiek Van Vleuten (Netherlands) +7.05

8 Amy Pieters (Netherlands) +7.05

9 Lucinda Brand (Netherlands) +7.17

10 Ruth Winder (United States Of America) +7.17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.