Slovenen Tadej Pogacar, i den gula ledartröjan, på väg mot segern i Tour de France i söndags. Nu utreder fransk polis dopningsmisstankar i ett av de deltagande stallen. Foto: TT

Misstänkt dopningshärva i Touren – två gripna

Uppdaterad
Publicerad

En dopningsskandal kan vara under uppsegling efter nyss avslutade Tour de France.

En läkare och en fysioterapeut i stjärncyklisten Nairo Quintanas stall Arkea-Samsic har gripits sedan fransk polis funnit misstänkta dopningsmedel och dopningsutrustning.

Åklagaren Dominique Laurens i Marseille säger att en utredning inletts mot en liten del av Arkea-Samsic. Enligt åklagaren hade två personer hälsoprodukter och mediciner bland sina tillhörigheter, och framför allt sånt som kan anses kunna användas för dopning.

Enligt AFP:s källor riktar polisen in sig på flera cyklister, däribland colombianen Dayer Quintana som är bror till den förre Giro d'Italia-vinnaren Nairo Quintana, samt personer i det medicinska teamet. Enligt tidningen Le Parisien är de gripna en läkare och en fysioterapeut.

Stora dopningsproblem

Stallchefen Emmanuel Hubert säger att anklagelserna riktas mot ett litet antal cyklister och personer i deras personliga team som inte är anställda av stallet.

Cykelsporten har haft stora problem med dopning genom åren. En av de största skandalerna i Tour de France var 1998 då tullen stoppade en bil full med dopningsprodukter, vilket ledde till att Festina-stallet kastades ut från det klassiska etapploppet. Och den sjufaldige vinnaren Lance Armstrong blev av med sina titlar sedan han medgett att han dopat sig.

KLIPP: Pogacar yngste Tour de France-vinnaren på 116 år (20 september 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tadej Pogacar vann Tour de France. Foto: Marco Bertorello/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer