Odd Christian Eiking fick glädja sig åt att åka i den röda ledartröjan i en vecka i Vueltan. Foto: TT

Norrman kraschade och blev av med ledartröjan

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Odd Christian Eiking blev av med den röda ledartröjan i Vueltan efter att ha kraschat på den 17:e tuffa bergsetappen. Primoz Roglic återtog ledningen efter en imponerande uppvisning i bergen. Norrmannen fick glädja sig åt en vecka iförd rött.

– Det är den bästa show jag bjudit på i Vueltan, säger Roglic.

De flesta hade på känn att det skulle bli stora omkastningar i Vueltan, Spanien runt, på den 17:e etappen under onsdagen som hade tre tuffa stigningar innan målgången bland de dimhöljda bergstopparna vid Lagos de Covadonga efter 186 km.

Med 61 km kvar ryckte Giro d'Italia-vinnaren Egan Bernal och fick bara med sig Primoz Roglic, inledde etappen som totaltrea, som vunnit de två senaste upplagorna av Vueltan. I den sista stigningen upp mot målet hängde Roglic av Bernal med 7,5 km kvar och soloåkte mot segern och totalledningen.

– Jag försökte bara åka uppför berget så fort som möjligt. När Egan inte orkade följa med längre körde jag på själv, säger Roglic i Eurosports sändning.

Bernal blev infångad av en jagande klunga där Roglics stallkamrat i Jumbo Visma, Sepp Kuss, ordnade en dubbelseger 1.35 bakom slovenen.

Roglic mötte för övrigt klungan som gjorde upp om andraplatsen när han i sakta mak vände tillbaka ner på upploppet till området längre ner där prisutdelningen skulle äga rum.

”Synd att jag körde omkull”

Eiking fick åka sju etapper i den röda ledartröjan. Ironiskt nog tog han ledartröjan på den tionde etappen efter ett fall av Roglic som då ledde. Under den 17:e etappen var det norrmannens tur att falla när han på den såphala regniga vägen i en nedförsbacke gled ut i en vall och tappade kraft och värdefull tid med 47 km kvar. Han var där över två minuter efter ledaren och hade under alla omständigheter tappat ledningen men hade kanske kunnat bromsa tidsspillan.

Nu tappade Eiking över nio minuter på etappen och åkte ur topp 10 totalt och är först på elfte plats.

– Det var lite synd att jag körde omkull. Utan den vurpan kanske jag hade kunnat köra ikapp klungan framför mig och i alla fall varit några minuter snabbare. Men jag var helt tom inför den sista backen, medger Eiking för norska TV2.

I dag vängar en ny holmgång i bergen. Då avgörs den så kallade drottningetappen, vilket är den mest krävande under en Grand Tour (Giro d'Italia och Tour de France är de andra etapploppen som har en sådan etapp).

Treveckorsklassikern har målgång i Santiago de Compostela söndagen den 5 september med en 34 km lång flack individuell tempoetapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.