Chris Froome lyfts in i ambulanshelikoptern på taket av sjukhuset i Roanne. Foto: TT.

Ögonvittnet till Froomes krasch: ”Han kunde ha dött”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer fler detaljer kring Chris Froomes krasch under gårdagen där han fick frakturer i en armbåge, ett lårben, bäckenet och bröt flera revben. Men det positiva är att Froome är inställd på att tävla igen och längtar tillbaka till cykeln.

– Han frågade direkt när han kunde vara tillbaka på cykeln. Han borde kunna tävla igen om ungefär sex månader, säger läkaren Remi Philippot, chefskirurg på Saint-Etiennes universitetssjukhus, till AFP.

På stallets Twitter tackar Froome för allt stöd han fått det senaste dygnet.

”Det betyder mycket för honom”, skriver Team Ineos.

Enligt läkaren opererades Froome under fyra timmar (de första uppgifterna talade om åtta) och den fyrfaldige Tour de France-vinnaren var medvetslös efter kraschen.

Froome kommer att behöva vara kvar på sjukhuset för intensivvård i två, tre dagar. Sedan får situationen utvärderas – ifall Froome går att flytta till sjukvård i England.

Släppte styret för att snyta sig

Olyckan ägde rum före den fjärde tempoetappen av Criterium du Dauphine, det viktigaste förberedelseloppet inför touren som inleds 6 juli. Froome testade banan med lagkamraten i Team Ineos (före detta Team Sky) Wout Poels som hade en följebil från stallet bakom sig.

I en nedförbacke, hastigheten uppmätt till 54 km/timmen via cykeldatorn, skulle Froome snyta sig och tog bort händerna från styret. En kraftig vindpust svepte till cykeln och britten kraschade in i en stenmur till en lantegendom. Det blev en frontalkollision.

Strax bakom befann sig Dan Martin, konkurrent och vän till Froome med två etappsegrar i Tour de France, och blev ögonvittne till kraschen, som var fruktansvärd att bevittna.

– Jag fortsätter att se den framför mig om och om igen. Det är fruktansvärt att bevittna något sådant, säger Martin till Cycling News under förmiddagen och var ännu omskakad av händelsen.

Froome kommer att tilldelas segern i Vueltan 2011

Martin stannade till och hörde efter om han kunde hjälpa till.

– Vi stod där chockade i säkert 20 sekunder under tystnad och hade rysningar. Det kunde ha varit mycket värre. Han kunde ha dött. Att se något sådant är väldigt obehagligt, säger Martin.

Ambulans var snabbt på plats men Froome blev, enligt Cyclingnews, kvar på marken i flera timmar för behandling innan han fördes till ett lokalt sjukhust i Roanne och senare lyftes med ambulanshelikopter till sjukhuset i St Etienne där han omedelbart opererades. Vid Froomes sida fanns frun Michelle och Ineos-stallets läkare.

Under dagen kom det även uppgifter om att Froome inom kort kommer att tilldelas segern i Grand Tour-loppet Vueltan (Spanien runt) 2011 eftersom det internationella cykelförbundet UCI bekräftar att segaren Juan Jose Cobo åkt fast för dopning. Froome var tvåa i den tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.