Jenny Rissveds kan nu åka i den hjälm och de handskar hon önskar vid mästerskap efter att den långvariga konflikten lösts. Foto: Bildbyrån.

OS-guldmedaljörens konflikt med förbundet löst

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett bortkastat cykelår har den långvariga konflikten mellan svenska cykelförbundet och OS-guldmedaljören Jenny Rissveds lösts. Men Rissveds ligger lågt i att kommentera.

– Jenny kommer inte att uttala sig om det här. Vi har velat hålla henne utanför den här processen, säger hennes agent Johan Elliot till SVT Sport.

Det var i februari förra året som Jenny fick reda på att cykelförbundet skrivit på ett nytt avtal med nya riktlinjer för landslagsåkarna. Det skickade Rissveds, som vann OS-guld i mountainbike i Rio i augusti 2016, rätt in i en livskris.

– Jag kastades in i en värld som jag inte var förberedd på. Cykelförbundet skrev nya kontrakt som innebar att alla åkare skulle i princip byta allt material som man var van vid, berättade Rissveds för SVT Sport i september.

Senare dog både hennes morfar och farfar inom tre veckor och förvärrade krisen. Rissveds ställde under sommaren och hösten upp i ett par lopp med urusla resultat.

– Jag har aldrig kört så dåligt i hela mitt liv. Men jag är tacksam över säsongen som varit; att jag fick möta motgången så tidigt i karriären, sade 23-åriga till SVT Sport.

Årsskiftet var deadline för att lösa konflikten

I september var cykelförbundet inställd på att lösa konflikten före årsskiftet.

– Det måste vara klart till årsskiftet. Inte ett år till med den här skiten, sade cykelförbundets ordförande Stefhan Klang då och betonade att konflikten i första hand inte gällde mellan cykelförbundet och Rissveds utan mot ett par stora stall.

Det kunde dock inte uppnås utan den 15 januari skickade cykelförbundet ut ett pressmeddelande där Rissveds företrädare Johan Elliot uppgav att en lösning skulle ske inom den ”omedelbara närtiden”.

I det pressmeddelande som cykelförbundet nu skickat ut meddelar generalsekreteraren Leif Karlsson:

”Med POC:s (företaget som förser landslaget med utrustning) uppmaning att finna en lösning i frågan har vi nu kunnat ge Jenny möjlighet att tävla med egen hjälm, glasögon och handskar under 2018. Vi vill också önska Jenny välkommen tillbaka i landslaget.”

Rissveds agent: ”Finns inget att kommentera”

Agenten Elliot finns inte med i det senaste pressmeddelandet men säger till SVT Sport.

– Jenny kommer inte att uttala sig om det här. Vi har velat hålla henne utanför den här processen, säger Johan Elliot.

I ett SMS utvecklar han inställningen i fallet:

”Finns inget att kommentera. Jenny har aldrig ingått något avtal, så ej heller nu. Vad förbundet har gjort är att man möjliggjort att Jenny kan åka i sin utrustning, vilket är bra och positivt, men varken vi eller Jenny är en del av uppgörelsen. Vi har bara medverkat till den och den har positiva konsekvenser för Jenny”, skriver Elliot.

Träningen går på sparlåga för Rissveds.

– Hon promenerar, vi tar det vecka för vecka, och det är ännu för tidigt att prata om planer. Vi tar det väldigt långsamt, säger Elliot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.