Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Rissveds överlägsen på SM: ”Bra träningspass”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds fortsätter att visa fin form. I Östersund försvarade mountainbikestjärnan sitt SM-guld i crosscountry då hon i överlägsen stil åkte in som ohotad etta.
– Det var ett bra träningspass i tävlingssammanhang, säger Rissveds.

Rissveds tog ledningen tidigt på det första varvet och släppte sedan ingen förbi sig. Hon passade även på att krossa sin tid från förra året genom att köra elva minuter snabbare i år. Rissveds var i mål efter en dryg timme och 22 minuter. Hon vann med tio minuter före Ida Jansson.

– Det var ett bra träningspass i tävlingssammanhang. Det var en trygghet att komma hit i år efter att ha tävlat förra året, då jag bara hade tränat i tio veckor efter ett åtta månaders break och visste inte någonting, säger Rissveds i Svenska cykelförbundets webbsändning.

”Tränar huvudet”

Även i världscupen har Rissveds på senare tid stått för flera starka prestationer då hon kämpat sig tillbaka från tung depression. I början av juli blev det en femteplats i Andorra för OS-mästaren från 2016.

– Jag tror väl inte att fysiken har förändrats så mycket sedan tävlingarna i världscupen utan det är mer att träna huvudet och våga tro på sig själv, säger Rissveds.

Taktiken var att gå ut kontrollerat och sedan öka och åka snabbare och snabbare. Det sjätte och sista varvet gick också snabbast av alla varven.

– Min tränare säger att det är det effektivaste sättet att tävla på och jag tycker att det är roligast att göra så också, säger Rissveds.

Nästa uppgift för Rissveds är världscupen i italienska Val di Sole den 3 och 4 augusti.

Jenny Rissveds

Visa

Född: 6 juni 1994.

Bor: Falun.

Klubb: Falu CK.

Internationella meriter: OS-guld 2016, EM-guld 2013, fyra i VM 2014, fyra i EM 2014, tvåa i världscupen 2014 och trea 2013, vinnare av fyra deltävlingar i världscupen, flera U23-medaljer, bland annat VM-guld 2016. Trea på för-OS i Rio 2015.

Fakta: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer