Primoz Roglic drar en klunga uppför mot målet på Vueltans 18:e etapp. Foto: TT

Roglics grepp om Vueltan hårdnade

Uppdaterad
Publicerad

Primoz Roglic cyklade in som tvåa i gårdagens 18:e etapp av Vueltan och stärkte sitt grepp om att vinna en tredje raka titel i tävlingen.

– Det är skönt att ha klarat av bergen, säger slovenen.

Etappen innehöll tre brutala klättringar innan målgången i dimman på smala snåriga vägar vid Altu d’El Gamoniteiru efter 163 km som var årets drottningetapp, alltså den tuffaste på årets tävling.

Totaltrean Miguel Angel ”Superman” Lopez vann etappen efter ett ryck med runt fem kilometer kvar att åka av den sista klättringen på 14,6 km med en snittlutning på 9,8 procent.

Roglic, som tog tillbaka den röda ledartröjan under onsdagen, distanserade de övriga och åkte in som tvåa 14 sekunder efter colombianen.

Målgång med tempolopp på söndagen

– Det är skönt att ha klarat av bergen. Ansträngningarna från de två senaste etapperna och även de dessförinnan känns av. Men ännu återstår några supertuffa etapper. Förhoppningsvis kan vi pressa ut det bästa och avsluta på ett bra sätt, säger Roglic enligt AP.

Treveckorsklassikern har målgång i Santiago de Compostela söndagen den 5 september med en 34 km lång flack individuell tempoetapp. Roglic är en erkänt duktig tempoåkare och vann tempoetappen som inledde Vueltan den 14 augusti. Slovenen har chansen att skriva in sig som en av de största i cykelklassikerns historia.

Spanjoren Roberto Heras är den mest framgångrike i tävlingens historia sedan starten 1935. Han har fyra segrar, varav tre i rad 2003-2005. Den första kom 2000.

Roglic leder med 2.30 till godo på hemmaåkaren Enric Mas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.