Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen där tätduon hindrades av motorcyklarna

Stängs av från Tour de France: ”Gjorde ett misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Två motorcykelförare, en kameraman och en fotograf stängs av under söndagens etapp av Tour de France.

Detta på grund av att de blockerat en av förhandsfavoriterna Tadej Pogacar under lördagens lopp.

På lördagen gjorde Pogacar ett försök att passera den danske totalledaren Jonas Vingegaard med 500 meter kvar, men slovenen fick snabbt bromsa när han riskerade att krocka med två motorcyklar.

Efter incidenten bad den franska tidningen L'Equipes fotograf Bernand Papon om ursäkt.

– När jag upptäckte att Pogacar skulle attackera berättade jag det direkt för föraren av motorcykeln, men jag fick veta att han inte kunde köra framåt. Så vi hamnade i en svår situation när Pogacar kom fram till oss, säger Papon till sin egen tidning.

Enligt fotografen ställdes de inför ett svårt val. Eftersom åskådarna var så nära vägen fanns det bara två möjligheter; stanna kvar på vägen eller riskera att åskådarna skadas.

”Vi gjorde ett misstad”

– Vi fick göra ett val på bråkdelen av en sekund. Ska vi blockera cyklisten eller ramla in i folkmassan och skada folk. Men jag vill inte försvara något som inte behöver försvaras. Vi borde inte ha hamnat i den situationen, säger Papon och fortsätter:

– Nästa gång ska vi skynda på och inte ta bilder. Reglerna finns för att undvika sådana här typer av situationer. Vi gjorde ett misstag, och för det ber jag om ursäkt till Pogacar och hela touren.

Utöver avstängningen har tourarrangören även utfärdat två stycken böteslappar på 500 schweizerfranc styck – vilket motsvarar knappt 5 900 svenska kronor.

Vingegaard och Pogacar utkämpar en intensiv kamp om totalsegern i världens största cykellopp. Vingegaard har efter 14 etapper, av 21, ett försprång på tio sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.