Tobias Ludvigsson klar för Tour de France Foto: Bildbyrån

Ludvigsson uttagen till Tour de France: ”Lite speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Ludvigsson vann SM i tempocykling i överlägsen stil förra veckan. På måndagen belönades han med en startplats i Tour de France. Därmed blir han förste svensk i tävlingen sedan Fredrik Kessiakoff deltog 2013.

– Det känns lite speciellt ändå, säger Ludvigsson till SVT Sport.

27-åringen från Huskvarna var med på bruttolistan till Tour de France redan förra sommaren – men föll då på målsnåret.

Men det här året var det inget som kunde stoppa den svenske stjärncyklisten, som tidigare cyklat etapper i både Giro d'Italia och Vuelta a España.

På måndagen blev det officiellt, även om Ludvigsson haft en föraning länge.

– Det har varit lite tufft att hålla det hemligt, det har ju inte varit 100 procent klart men jag har fått höra av teamet att om det inte händer något speciellt så kommer jag få köra, säger Tobias Ludvigsson till SVT Sport.

Och hur känns det nu när det är klart?

– Det känns faktiskt jäkligt bra, måste jag säga. Jag hade inga förväntningar på att få köra då jag haft det tufft på försäsongen. Det kommer som en bonus och extra kul att de har förtroende för mig.

Ludvigsson blir förste svensk i cykelvärldens största tävling sedan Fredrik Kessiakoff deltog 2013. Sammanlagt blir Ludvigsson den 14:e svensk att cykla Tour de France.

– Det känns lite speciellt ändå.

I förra veckan vann han tempoloppet i SM i skånska Torekov.

– Formmässigt ser allting väldigt bra ut. Jag är i god fas inför Tour de France. Nu har jag en dryg vecka på mig att finjustera med tre-fyra hårda pass här i Huskvarna, säger Ludvigsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.