Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Tadej Pogocar tar hem etappsegern i de tuffa väderförhållandena. Foto: TT

Storbråk i Girot: ”Arrangörerna är dinosaurier”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett storbråk inför dagens tuffa 16:e etapp av Giro d'Italia när arrangören ville tvinga åkarna att köra på farliga vägar.

– Arrangörerna är dinosaurier, säger åkarnas företrädare Ben O'Connor.

Det var tänkt att tävlingens högsta punkt Stelviopasset på 2 757 meters höjd skulle passeras under de 206 kilometerna. Men redan förra veckan strök arrangören Italiens högsta pass på grund av lavinfara.

När man skulle åka från den alpina orten Livigno var det underkylt regn och snö, vilket åkarna vägrade att åka i av säkerhetsskäl. Arrangören hävdar att man mött väderprotokollet och kommit överens om att köra etappen som planerat.

– Trots att vi tog i hand på det kom inte åkarna till start i Livigno, säger en talesperson för arrangören.

”Ett av de sämst organiserade loppen”

Därmed ströks Umbrail-passet med en höjd på 2 498 meter och dessa farliga utförskörning vilket skulle ha varit Cima Coppi, loppets högsta punkt.

– Det är ett av de sämst organiserade loppen, om jag ska vara ärlig. Det här skulle aldrig ha hänt i 99 procent av de övriga loppen. Det är bara synd att det är 2024 och vi har dinosaurier som verkligen inte ser den mänskliga sidan av saken, säger Ben O'Connor i Eurosports sändning.

I stället väntade åkarna under tak vid en bensinstation och påbörjade etappen 118 km före målet i Santa Cristina Val Gardena. Det var så dåligt väder att några att teambussarna inte lyckades ta sig till målet.

Leder med över sju minuter

Oavsett väder rubbar ingen Tadej Pogacar. Han tog sin femte etappseger och drygade ut ledningen i det iskalla hällregnet. Han räknade på fingrarna när han passerade mållinjen i sin dyblöta rosa ledartröja.

– Det var fram och tillbaka när vi inte visste om det skulle bli något lopp. När det sedan startade var det fint. Jag körde på säkerhet i dag och med tanke på omständigheterna blev det en bra lösning för alla inblandade, säger Pogacar iförd mössa.

Pogacar gav bort sina glasögon och rosa ledartröja till tvåan i loppet Giulio Pellizzari som länge ledde.

Slovenen leder nu med 7.18 före nye tvåan Dani Martinez, Colombia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.