Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenske tränaren bakom etappsegraren: ”Jättekul”

Uppdaterad
Publicerad

Simon Geschke storgrät i målet i Pra Loup när han vann Giant-Alpecins första etappseger i Tour de France. I Ängelholm i Skåne jublade samtidigt hans svenske tränare Mattias Reck. ”Det är jättehäftigt att ha en liten del i det”, säger svensken till SVT Sport.

Sedan förra säsongen är svenske Mattias Reck en av de två tränarna för Giant-Alpecin, laget som överraskande vann onsdagens Tour de France-etapp genom tyske 29-åringen Geschke.

– Jag var på födelsedagskalas och fick följa det hela på Twitter. Hela släkten blev engagerad de sista kilometerna, säger Reck på telefon.

Tour de France

Han är just hemkommen till Sverige från ett läger i Frankrike med många av de cyklister som inte är med på Touren, till exempel svenskarna Tobias och Fredrik Ludvigsson. Men han har också haft kontakt med cyklisterna på Touren, tittat på deras wattfiler som mäter prestationen, och kollat läget.

Laget Giant-Alpecin har gjort succé på Tour de France de senaste två åren med Marcel Kittel som har varit tävlingens spurtkung, men han är inte med med i år på grund av en sjukdomshärjad vår. Lagets andra stjärna John Degenkolb, en annan av Recks adepter, har varit nära etappsegrar men inte blivit mer än tvåa.

”Väldigt omtyckt”

– Med tanke på att vi har varit väldigt nära så är det otroligt stort för hela laget. Det spelar ingen roll vem som vinner, bara någon gör det, säger Reck.

– I lagets kollektiva WhatsApp-grupp är det många som får helspel just nu. Det är jättekul.

En seger betyder mycket för laget, men många unnar också särskilt Geschke, som på Touren är hjälpryttare, en seger. Han attackerade tidigt från en utbrytargrupp, och lyckades hålla konkurrenterna undan i den hisnande utförskörningen mot mål.

–  Jag ser flera av lagkamraterna som kommenterar nu och säger att om det är någon som förtjänar en seger så är det han. Han är otroligt lojal och väldigt omtyckt.

– Han vinner inte så mycket även om han är väldigt duktig. Det här kan mycket väl vara hans största seger i karriären när han lägger av.

En revansch

Geschke är egentligen bättre på Ardennerklassikerna, endagstävlingarna på våren. Det var först när Kittel valdes bort som han fick den sista platsen i laget till Tour de France. Det visade sig vara en lyckträff.

– Det här lite av en revansch för honom, för han bröt nyckelbenet i Tirreno-Adriatico i början av våren och så försvann den delen av säsongen. Därför är det här så skönt efter hela den perioden, säger Reck.

Tyskland har flera framgångsrika cyklister just nu, och i år har tysk public service-tv börjat sända Tour de France igen efter ett uppehåll på några år på grund av de många dopningsskandalerna.

– Även om cykel är större i Tyskland än i Sverige så har jag frågat Geschke om folk i Tyskland vet vem han är, men han säger att ”nej, man måste vinna en etapp på Tour de France för att bli igenkänd”. Nu kommer han alltid att bli ihågkommen. Han man vunnit en etapp i Touren, då vet även folk som inte är intresserade av cykelsport vem man är, säger Reck.

”Jättehäftigt att ha en del”

Den mest framgångsrike cyklisten i laget i år har annars varit Degenkolb, som i år har vunnit både Milano-Sanremo och Paris-Roubaix, vårklassiker som inom sporten är ännu större att vinna än en Tour de France-etapp.

Varför tror du att det har gått så bra för dina cyklister?

– Fingerspitzengefühl, kanske. Jag har inga revolutionerande metoder, det handlar om att man har en känsla för vad cyklisterna behöver, att man har bra kontakt med dem och skapar förtroende. Fingertoppskänslan är nog det jag bidrar med. Det är många som är delaktiga i en sådan här seger, men det är jättehäftigt att ha en liten del i det.

De avslutande dagarna av Touren ser laget bland annat fram emot ett etappsegerförsök av Degenkolb på den sista etappen i Paris på söndag. Dessutom ligger den unge fransmannen Warren Barguil på en fin tiondeplats sammanlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de France

Mer i ämnet