Team Tre Berg Foto: Team Tre Berg

Sveriges enda professionella stall läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda professionella cykelstall Team Tre Berg – Postnord läggs ner. Målsättningen var att bli ett av Europas absolut bästa continentallag samt att skapa en ny plattform för svensk cykelsport, men satsningen höll bara i tre år.

– Det är skittråkigt helt enkelt, säger ägaren Kristian Wejshag till SVT Sport.

Team Tre Berg läggs ner efter den här säsongen. Den största finansiella posten bakom laget var att motionsloppet Tre Berg, samma namn som lagets, skulle generera sådana intäkter att huvudelen av budgeten för laget säkrades.

– Det är synd men det är ett faktum eftersom vi saknar över tre miljoner kronor för att kunna fortsätta satsningen, säger Kristian Wejshag.

Ägaren och initiativtagaren Kristian Wejshag berättar att han har suttit i många och långa möten med olika eventuella nya sponsorer men att han inte lyckats få ihop ekonomin.

– Den här gången har jag helt enkelt haft en övertro på svensk cykel. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med intresse, säger Kristian Wejshag.

Ingen fixstjärna

Ett stort problem är att det på herrsidan inte finns något affischnamn. Det finns ingen fixstjärna som kan väcka intresse, locka publik och framförallt sponsorer.

– På damsidan är det enklare. Där har det ju funnits flera stjärnor, nu senast Emma Johansson. Vi saknar den typer av cyklister på herrsidan, säger Kristian Wejshag.

Slutar med landsväg

Team Tre Bergs stall består av nio cyklister och vad som nu händer med de är oklart. För några är det stor risk att årets säsong blir den sista. Förmodligen kommer flera att tvingas avsluta sina elitsatsningar. Alexander Wetterhall är en av de cyklister som teamet byggdes kring. För hans del är den professionella landsvägskarriären nu över.

– Ja, utan den här satsningen och teamet så funkar det inte, säger Wetterhall.

För hans del blir det nu andra planer. I höst börjar han som lärare på Skara cykelgymnasium och sen väntar ett karriärbyte bakom styret också.

– Det lutar nog att det blir en satsning på mountainbike. Jag riktigt sugen och håller på att förhandla om en lösning med ett nytt stall, säger Wetterhall.

Tre år med Tre Berg

Satsningen inleddes med säsongen 2015 och årets blir alltså den sista. Tanken var att Team Tre Berg-Bianchi, som teamet hette i starten skulle vara en naturlig språngbräda för svenska cyklister som siktade på att ta sig vidare till Pro Continental och World Tour – det vill säga cykelsportens allra högsta divisioner.

– Det blir ingen ny satsning för min del. Jag går vidare med andra affärer och företag som jag driver, Kristian Wejshag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer