Sky-lagkamraterna Geraint Thomas och Chris Froome, totaletta och totaltrea i årets Tour de France. Foto: Bildbyrån

Sky lägger ner cykelsatsningen

Publicerad

De senaste årens mest framgångsrika cykellag, Team Sky, är i farozonen. Huvudsponsorn Sky Sports har meddelat att de tänker lägga sina pengar på andra projekt från och med år 2020.

– Efter mer än ett decennium i sporten kan jag inte vara mer stolt över vad vi åstadkommit, säger Sky-chefen Jeremy Darroch till egna tv-kanalen.

– Men efter 2019 är det rätt läge för oss att gå vidare och rikta blickarna på andra saker.

Team Sky startades 2010 med den uttryckliga målsättningen att en brittisk cyklist skulle vinna Tour de France inom fem år.

”Stolta över rollen vi spelat”

Satsningen gav frukt direkt när Bradley Wiggins vann tävlingen 2012. Sedan dess har Team Sky genom Chris Froome och Geraint Thomas vunnit Tour de France alla år utom 2014 samt Spanien runt 2017 och Giro d'Italia 2018.

– Vi är stolta över den roll vi spelat i Storbritanniens förvandling till en cykelnation under det senaste årtiondet, säger cykellagets chef Dave Brailsford till Sky Sports.

Laget har även väckt kontroverser, inte minst genom att med sin stora budget och emellanåt kaxiga attityd.

Anklagats för dopning

Flera av lagets åkare har anklagats för dopning och storstjärnan Chris Froome hotades att inte få starta i årets Tour de France efter att 2018 ha utretts för dopning.

Även sponsorn 21st Century Fox kommer att sluta sponsra Team Sky efter nästa säsong. Om en ny sponsor, som är villig att lägga ut tillräckligt mycket pengar, dyker upp kommer cykellaget fortsätta tävla under ett annat namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer