Filippo Ganna skrev historia på Imolabanan. Foto: TT

Ganna förste italienare att vinna tempo-VM

Uppdaterad
Publicerad

Filippo Ganna vann tempo-VM på hemmaplan och skrev italiensk cykelhistoria. 24-åringen blev förste italienske herre att vinna ett VM i tempo.

– Det är en dröm för mig och jag är så glad, jag saknar ord. Jag hade en bra support av teamet, säger den italienske mästaren Ganna i SVT:s sändning och berättar att han ska fira med familjen.

Ganna startade näst sist och gick på knock från start. Halvvägs efter 14,9 km ledde italienaren med 20 sekunder före Rohan Dennis som jagade sin tredje raka tempotitel. Australiern mattades dock och åkte i mål som femma.

van Aert från Tour de France till pallen

Wout van Aert, som imponerade stort under nyligen avgjorda Tour de France, hade återhämtat sig och slutade tvåa strax före Stefan Küng. van Aert tog in 20 sekunder på Ganna på vägen in mot målet på F1-banan Imola.

Tempo-VM för herrar har körts sedan 1994 och fick nu en italiensk vinnare för första gången.

Tobias Ludvigsson, den ende svensken i tävlingen, hade vissa förhoppningar om att bli topp 10-15 någonting men hade för stora problem med kroppen för att göra sig själv rättvisa och slutade 44:a.

– Han blev nästan som förlamad i vänster sida och kände av domningar och fick stå upp för att få blodtillförsel, han fick rulla och skaka på benen och det tog alldeles för mycket tid, säger förbundskaptenen Lucas Persson till SVT Sport.

KLIPP: Världsmästaren kraschade svårt i ledning (24 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.