Wout Van Aert sträcker händerna i luften efter dagens etappseger. Foto: TT.

Flera toppåkare tappade i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Flera åkare med toppambitioner tappade på den tionde etappen av Tour de France som hade målgång i vackra Albi i södra Frankrike. Den 24-årige tour-debutanten Wout wan Art vann den täta spurtstriden.

Normalt sett är måndagar vikta för vila på Grand Tour-loppen men i Tour de France körde man den tionde etappen. Klungan sprack upp i kantvinden och det hårda tempot, 45 km/timmen i snitt. Flera av toppåkarna tappade tid.

Tour de France-debutanten Wout van Art vann överraskande den täta spurten efter att ha kastat fram cykeln i rätt ögonblick på slutmeterna.

”Överträffar allt jag varit med om”

– Jag kan inte tro det. Det överträffar allt jag varit med om och att få ta en etappseger i mitt första försök, wow. Jag var nervös när spurten drogs upp och det blev jämnt men en centimeter räcker för att vinna, säger Wout wan Art efter fjärde etappsegern till stallet Jumbo-Visma till Eurosport.

Totalledaren Julian Alaphilippe var med i tätklungan och behåller ledningen. Den störste förhandsfavoriten Geraint Thomas lyfte från femte till andra plats efter att Giulio Ciccone, Tibaut Pinot och George Bennett tappat tid.

Rigoberto Uran och Jakob Fuglsang tillhörde också förlorarna på dagens relativt flacka etapp där målgången i Albi var belägen drygt 600 meter lägre än starten i Saint-Flour 217 km längre bort. Med 500 meter kvar till målgång cyklade man över den tusenåriga bron Pont Vieux.

I morgon får tour-åkarna sin efterlängtade vilodag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer