Geraint Thomas försvarade sin ledning i Tour de France och kommer att vinna hela tävlingen i morgon. Foto: Bildbyrån

Geraint Thomas mot tourseger

Uppdaterad
Publicerad

Han förlorade etappen. Men inte gula ledartröjan, och knappast segern totalt.

Geraint Thomas blev trea på den näst sista etappen, en tuff tempoetapp, men jublade rejält när han åkte i mål.

Geraint Thomas kommer att vinna Tour de France. Det visste han när han cyklade i mål som trea efter 31 km tempoetapp.

Annars handlade det om fyra cyklister den näst sista dagen av Tour de France. Tre av dem gjorde det bra. En misslyckades.

Primoz Roglic, den före detta värrldsmästaren i backhoppning som var så bra under fredagen och avancerade till pallplats i totalen, blev den stora förloraren. Han cyklade de 31 kilometerna klart långsammare än de tre andra stjärnorna och halkade ner på fjärdeplats sammanlagt:

– Jag hade inte kraft nog idag. Men jag är nöjd ändå.

Med världsmästartröjan på visade Tom Dumoulin, Nederländerna, vem som är bäst när det handlar om tempocykling. Han hade Chris Froomes tider att gå på och kämpade sig i mål 1,5 sekunder snabbare.

– Det var galet. Jag trodde att jag förlorade med en sekund. Men jag vann med en och en halv. Ärligt talat hade jag dålig koll på mellantiderna under loppet, sa Tom Dumoulin med ett stort leende efteråt.

Chris Froome gjorde ändå en snygg avslutning, han ville verkligen vinna etappen, i en  Tour som inte blev någon framgång för honom.

Froome var i Frankrike för att försvara titeln från förra året, och med chansen att vinna både Giro d´Italia och Tour de France samma år.

Men nu blir det, av allt att döma – det är emot konventionerna att försöka något extra den sista dagen in mot Champs Elysées, Froomes hjälpryttare walesaren Geraint Thomas som vinner touren. Han tog över den gula tröjan efter den elfte etappen och efter det har han och hans stall Sky kontrollerat Touren.

Thomas cyklade imponerande på lördagen,  han ledde stort vid de båda mellantiderna, men tog det möjligen lite lugnare för att inte vurpa mot slutet, väl medveten om att han bara behövde att rulla in i mål för att vinna sammanlagt. Bilderna efteråt var talande när han storgrät i sin stallchefs armar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.