Foto: TT Nyhetsbyrån/Montage

Tour de France tillfälligt stoppat – av bönder

Uppdaterad
Publicerad

En protestaktion satte tillfälligt stopp för Tour de Frances 16:e etapp.

Demonstranter placerade höbalar på vägen, vilka snabbt avlägsnades av polis.

Drygt 30 kilometer in i loppet hade lokala jordbrukare parkerat sina traktorer för att knuffa upp höbalarna på cykelbanan.

Sabotaget grundar sig i en protest om ”en levande landsbygd” bönderna vill uppmärksamma – och nog får man konstatera att de lyckades.

Fritt översatt plakat: ”För en levande landsbygd” Foto: TT Nyhetsbyrån

Misstänkt tårgas i cyklisters ögon

Flera cyklister torkade sina ögon i samband med incidenten, vilket kan ha att göra med att de fått någon vätska mot sig. Tv-bilder visar hur polisen sprutar något mot de protesterande åskådarna, en vätska som enligt fransk media och cykelteamen var tårgas eller pepparspray.

Foto: TT Nyhetsbyrån

”Såg några riktigt aggressiva bönder”

Etappen, som är 218 kilometer lång, mellan Carcassonne till Bagnères-de-Luchon, är i gång igen efter ett kortare avbrott.

– Det verkar som att demonstranterna försökte stoppa loppet, vi fick höra att killarna skulle köra förbi, sen såg vi några riktigt aggressiva bönder, säger Matt White, stallchef för Mitchelton-Scott till ITV.

– Jag vet inte hur många, men flera killar drabbades av pepparspray i ögonen, men inget allvarligt, vilket var tur.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.