Överlycklig segrare. Tysken John Degenkolb vann den dramatiska nionde etappen som gick på asfalt och kullersten och avslutades i Roubaix. Tvåa var totalledaren Greg van Avermaert och trea Yves Lampaert. Foto: Foto: Bildbyrån

Degenkolb – rörd segrare efter dramatisk etapp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt redan från början, det var dramatik med massor av utbrytningar och vurpor under loppet

Och det avslutades med en dramatisk långspurt som tysken John Degenkolb vann före två andra utbrytare.

Den nionde etappen av Tour de France hade allt.

Dagens etapp av Tour de France väntades bli en av de mer utslagsgivande. Inte på grund av många berg, utan på grund av underlaget. 22 km av de 156 mellan Arras och Roubaix i norra Frankrike cyklades nämligen på gatsten (så kallad pavé) – på avsnitt där klassikerloppet Paris–Roubaix normalt avgörs.

”Denna etapp är många toppåkare rädda för. Etappen är svår att vinna, men lätt att förlora” som Eurosports expertkommentator Anders Adamson sa i sändningen.

En som förlorade tidigt var otursförföljde favoriten Richie Porte, Australien. Han var inblandad i en vurpa tidigt i etappen, och tvingades bryta med brott på nyckelbenet. Liksom förra året försvann han på den nionde etappen.

Massor av vurpor

Det blev en etapp i full fart med många attacker, och det blev ryckigt eftersom lagen försökte få så bra positioner som möjligt in på de trånga och hoppiga pavé-avsnitten. Det var vurpor, små och stora, flera gånger, punkteringar i massor och hela tiden offensiv cykling.

Till sist var det tre etablerade cyklister som fick det avgörande rycket. John Degenkolb spurtade ifrån totalledaren Greg van Avermaert och Yves Lampaert, båda Belgien, på upploppet i Roubaix.

– Det här ren och skär lycka. Jag har jagat den här seger så länge och det är svårt att beskriva hur jag känner just nu, sa en rörd, svettig och smutsig John Degenkolb.

Sammanlagt drygade van Avermaert ut sin ledning, men fjolårssegraren Chris Froome, på åttonde plats, är mindre än två minuter efter och anses kunna gå om när Touren nu flyttar till bergen.

Svenske Tobias Ludvigsson rullade in som 100:e man på etappen och ligger på 92:a plats sammanlagt.

Etappen avgjordes lite tidigare på dagen är normalt, allt för att få alla cyklister i mål innan VM-finalen i fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.