Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen där Thomas ramlar och klungan väntar in honom Foto: Max

Trean i Girot Geraint Thomas kraschade – klungan väntade in honom: ”Respekt för varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Med sex kilometer kvar av dagens tuffa regniga 19:e etapp av Giro d'Italia kraschade totaltrean Geraint Thomas. I en gest av sportslighet väntade klungan in britten.

– Ingen ville passera Geraint på det viset, säger ledaren Tadej Pogacar.

Thomas tappade fokuset för ett ögonblick och körde in en annan cyklists bakhjul och ramlade omkull. Han fick panik och skrek i radion efter en ny cykel medan klungan försvann iväg.

För första gången i årets Giro lyckades en ordentlig utbrytning gå loss. 19 cyklister kom iväg, en grupp som decimerades till målet i Sappada på 1 240 meters höjd efter en etapp på 157 km.

Andrea Vendrame vann efter smart åkning och kunde ta en efterlängtad seger inför hemmafansen i den skidskyttepräglade orten.

”Sista chansen för oss klättrare”

Klungan med de cyklister som ligger bäst till i sammandraget hade en lugn dag i sadeln och rullade i mål över 16 minuter efter täten. Ledande Tadej Pogacar åkte upp i täten för att visa att man skulle vänta in Thomas som hade problem att få tag i en passande cykel.

– Vi har stor respekt för varandra och i den här gruppen ville ingen passera Geraint på det viset. Jag hoppas att han är okej efter den olyckliga kraschen och att vi kan ha en häftig tävling i morgon. I morgon är det sista chansen för oss klättrare, säger Tadej Pogacar i Eurosports sändning.

Lördagens etapp nära den slovenska gränsen

Han ser extra mycket fram emot etappen som kommer att köras nära den slovenska gränsen.

– Det kommer att bli många slovenska flaggor, ler Pogacar.

Efter Pogacars initiativ blev det inga förändringar bland topp 10-cyklisterna sammanlagt. Pogacar leder fortsatt med 7.42 före Dani Martinez. Trean Geraint Thomas är 8.04 efter.

Målgången kommer att ske i Rom på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.