Foto: BBC

van Vleuten om skräckkraschen i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Det var bilder som chockade en hel värld. Nederländskan Annemiek van Vleutens våldsamma cykelkrasch när hon var i ledning i linjeloppet på OS i Rio. Nu berättar om för brittiska BBC om tiden efter olyckan. ”Första veckan var jag mest förbannad för att jag sumpade guldet pga ett dumt misstag”, säger van Vleuten.

33-åriga Annemiek van Vleuten kommer inte ihåg någonting från själva kraschen.

– Jag kommer ihåg att jag hade en lucka ner till mina konkurrenter och jag minns att jag tänkte att jag inte behöver köra som galning utför. Men så började det regna och kurvan överaskade mig och jag tog den inte rätt, säger van Vleuten.

OS i Rio de Janeiro 2016

Van Fluten fick frakturer på tre ryggkotor och kraftig hjärnskakning. Men det stoppade henne inte ifrån att vara tillbaka på cykeln endast två veckor efter kraschen som kunde kostat henne livet.

– Kotorna var inte brutna på någon farlig plats i ryggen, bara på sidan, och jag har aldrig haft allvarliga symptom av hjärnskakning. Och som en cyklist är du van att krascha minst en gång eller två gånger om året, det är en del av jobbet, säger van Vleuten.

Nästan exakt en månad efter hennes olympiska förhoppningar krossades, var Van Vleuten tillbaka. Hon vann första etappen i Belgien Tours prolog. Tre dagar senare, tog Van Vleuten hem segern i tävlingen efter grymt stark körning på den sista etappen.

Nästa tävling för Van Vleuten är VM i Qatar, som startar på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet