Tour de France har blivit kraschernas tävling så här långt. Här vid gårdagens spurt på tredje etappen. Foto: TT

”Vi måste göra något annars kommer det att bli dödsfall”

Uppdaterad
Publicerad

Inledningen av Tour de France har bjudit på flera våldsamma krascher. Nu sprider sig oron i tävlingen.

– Vi måste göra något annars kommer det att bli dödsfall, säger en stallchef.

En kilometer in på dagens etapp stannade åkarna och höll en tyst minut för att för att uppmärksamma den farliga arbetsmiljön, där de kräver förbättringar.

Groupama-FDJ-stallchefen Marc Mardiot var åkare i slutet av 1970-talet och har levt med sporten i flera decennier. Han fruktar dödsfall om utvecklingen inte ändras. Årets upplaga med krascher i alla dess former är unik sett i ett historiskt perspektiv.

– Det här är inte cykelsport längre, säger Mardiot som är känd för att vara frispråkig enligt Cyclingnews.

Gårdagens tredje etapp var inget undantag vad det gäller kraschandet. Tre stora krascher inträffade sista milen och bara 17 cyklister var med till spurten vid målet i Pontivy i nordvästra delen av Frankrike som blev dramatisk.

Med mållinjen inom synhåll kraschade spurtspecialisten Caleb Ewan i asfalten och drog med sig stjärnan Peter Sagan i fallet. Ewan låg kvar i flera minuter och de bakomvarande cyklisterna fick runda honom på väg mot målet. Australiern bröt ett nyckelben på fyra ställen och har givetvis brutit tävlingen.

”Minns inte så mycket av kraschen”

– Jag minns inte så mycket av kraschen eftersom den inträffade på ett ögonblick. Vanligtvis när man kraschar så känner man inte så mycket smärta eftersom adrenalinet pumpar men här gjorde det ont på en gång och det medicinska teamet tryckte mot nyckelbenet, säger Ewan till det egna stallet Lotto Soudal.

Belgaren Tim Merlier höll sig undan problem och vann den täta spurten.

De bägge favorittippade slovenerna Tadej Pogacar och Primoz Roglic, etta och tvåa i fjol, tappade också i sammandraget efter att ha varit med om krascher på slutet när det blev trångt.

Roglic åkte i mål med sönderskrapad dräkt och stora skrubbsår. Han blev senare undersökt på sjukhus.

– Lyckligtvis är allt på plats och inget är brutet men jag har sår över hela kroppen, säger Roglic som tappade över en minut på täten, från tredje till 20:e plats.

Fransk polis efterlyser skyltkvinna på Facebook

Pogacar kraschade ett par kilometer före målet men var snabbt uppe. Han tappade 26 sekunder på incidenten.

Fransk polis har inlett en utredning mot den kvinna som höll upp en för stor skylt på lördagens inledande etapp och orsakade en masskrasch med ett 50-tal cyklister inblandade. Man har bland annat gjort en efterlysning av kvinnan på Facebook. Hon riskerar ett års fängelse och 150 000 kronor i böter vid strängast möjliga utfall.

Ingen svensk deltar i tävlingen.

Totalställning Tour de France 3:21:

1) Mathieu van der Poel, Nederländerna (Alpecin) 12.59.01

2) Julian Alaphilippe, Frankrike (Deceunink) +0.08

3) Richard Carapaz, Ecuador (Ineos) +0.31

4) Wout van Aert, Belgien (Jumbo Visma) 0.31

5) Wilco Kelderman, Nederländerna (Bora-Hansgrohe) 0.38

6) Tadej Pogacar, Slovenien (UAE) 0.39

18) Geraint Thomas, Storbritannien (Ineos) 1.07

20) Primoz Roglic, Slovenien (Jumbo Visma) 1.35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.