Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sepp Kuss kunde fira sin födelsedag med den röda ledartröjan. Foto: TT

Hjälpryttaren Sepp Kuss behöll ledartröjan på födelsedagen – trots stjärnornas attack

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpryttaren Sepp Kuss är i Vueltan för att hjälpa sina lagkamrater, stjärnorna Jonas Vingegaard och Primoz Roglic. Trots en tuff attack från stjärnorna behåller Kuss sensationellt ledartröjan i Vueltan efter dagens tuffa bergsetapp.

– Jag vill bara hjälpa de här fantastiska killarna, säger Kuss som vet sin plats i hierarkin.

Kuss kunde fira sin 29:e födelsedag som ledare och blåsa ut ljuset på en liten tårtbit som serverades på toppen insvept i kyla och fukt. Och kan glädja sig åt att det inte finns någon stallorder utan att man ska tävla om det.

Roglic vann dagens 17:e etapp tätt före Vingegaard där målgången var på fruktade Angliru, ansedd som Spaniens tuffaste stigning. Totalledaren Kuss åkte in som trea. Alla tre åker för det nederländska stallet Jumbo-Visma och uppvisningen var total.

– Han kämpade och tror på det, säger Roglic iförd en varm mössa om att Kuss ännu leder tävlingen.

Vingegaard vill se Kuss vinna tävlingen

Jonas Vingegaard har två raka Tour de France-segrar men ännu ingen totalvinst i Vueltan.

– Allt gick som vi planerat och jag vill att Sepp ska vinna hela tävlingen. Jag skulle älska att se Sepp vinna Vueltan, säger dansken hjärtligt.

De tre cyklisterna som var på pallen är även topp tre totalt även om ordningen inte är likadan. Det oväntade är att hjälpryttaren så långt in i etapploppet leder tävlingen som har målgång i Madrid på söndag.

Kunde hålla emot och behålla tröjan

Med två kilometer kvar fick Kuss släppa sina lagkamrater Roglic och Vingegaard i dimman och då verkade det som om han skulle få släppa ifrån sig ledartröjan och Vingegaard tog in mycket men inte tillräckligt och är åtta sekunder efter medan Roglic har 1.08 fram.

– Jag hade inte förväntat mig det här, men tröjan är vacker och jag har hittat en ny nivå på självförtroendet. Jag vill bara hjälpa de här fantastiska killarna, två otroliga mästare, säger Kuss i Eurosports sändning. 

Etappen över 124 km gick mellan Ribadesella och Altu de L'Angliru. Sista tolv kilometerna var enda lång uppförsbacke med 10,3 procents lutning, där de sista kilometerna var allra brantast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.