Sjögran och landslagskompisarna. Foto: Bildbyrån

Therese Sjögran – ständigt i fokus

Uppdaterad
Publicerad

210 landskamper, mer än någon annan.

Flera mästerskapsmedaljer och SM-guld – och ett uppmärksammat cykelbråk med Zlatan.

Therese Sjögran har hunnit med mycket. Här är hennes karriär.

1997 fick Therese Sjögran sitt genombrott. Då var hon med och spelade upp Wä IF i damallsvenskan, och samtidigt gjorde landslagsdebut. Den då 20-åriga mittfältaren blev inbytt i 3-1-förlusten borta mot USA.

Då trodde nog inte hon, eller någon annan för den delen, att det skulle bli ytterligare över 200 matcher i den blågula tröjan.

Damlandslaget i fotboll

– Nej, det trodde man aldrig och det känns overkligt. Men det är en häftig gräns, berättade hon nyligen för Radiosporten.

Flytt till Malmö och landslagsframgångar

2001 flyttade Therese Sjögran till Malmö FF, klubben som senare blev Ldb FC och som numera kallas FC Rosengård. 2001 tog Sjögran även EM-silver med det svenska landslaget. I finalen blev det förlust mot Tyskland.

Två år senare var det dags för nästa mästerskapsmedalj. Återigen blev det silver. Den här gången i VM, och återigen var det Tyskland som blev för svåra i finalen.

– Det var stort att få vara med att vinna ett VM-silver. Jag minns hela det mästerskapet med värme, även om vi förlorade mot Tyskland efter golden goal i finalen, säger Sjögran till fotbollsförbundets hemsida.

Uppmärksammade cykelbråket

2007 fick Sjögran diamantbollen för första gången, och hon utsågs även tll årets mittfältare. Ett pris hon vann även 2008.

2010 tog hon karriärens första SM-guld och året därefter valde hon att testa vingarna i amerikanska klubben Sky Blue FC. 2011 var även året då hon tog VM-brons med Sverige och spelade den 167:e landskampen, vilket gjorde att hon blev den mesta landslagsspelaren genom tiderna.

– VM-finalen 2003, bronsmatchen i VM 2011 och matchen mot Italien under hemma-EM, anser Sjögran vara höjdpunkterna i landslagskarriären.

Men något uppmärksammande av fotbollsförbundet efter sitt rekord fick Sjögran inte. I stället valde man att hylla Anders Svensson på fotbollsgalan 2013 genom att ge honom en bil, när han slagit rekordet för flest landskamper för herrar.

– Först tänkte jag: ”Är det ett skämt eller?”. Det kändes som ett skämt att han skulle få en bil. Sedan när de lämnade nycklarna. Alltså, min första tanke var inte ”Ska jag också få en?” utan mer om det var ett skämt, sade Sjögran till Aftonbladet.

Zlatan Ibrahimovic gav sig in i debatten och det hela blev den numera klassiska ”cykel-gate.”

– Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll, sade Zlatan och fortsatte:

– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

EM-medalj på hemmaplan – och ny hyllningsmiss

2012 var Therese Sjögran tillbaka i Malmö igen. 2013 vann hon både EM-brons på hemmaplan och SM-guld. 2014 försvarade Rosengård SM-guldet, och det var även då hon spelade den historiska 200:e landskampen. Men inte heller då fick hon någon hyllning på fotbollsgalan.

– Det är lite tråkigt att de inte lyfter fram mitt rekord. Men jag blev hyllad i Örebro och det var fint det också, sade Sjögran till Expressen och syftade på landskampen mot Tyskland på Behrn Arena, där rekordet sattes.

Nästa kapitel: Sportchef

Sommaren 2015 ska Therese Sjögran spela VM i Kanada – men sedan väntar alltså nästa kapitel i hennes liv. Som sportchef i FC Rosengård.

– Vi har pratat om det länge. Att sluta efter VM är ett beslut som vuxit fram. Det är känslosamt, men det är en otrolig chans att få vara sportchef, säger hon.

Therese Sjögran

Född: 8 april 1977

Position: Mittfältare/anfallare

Klubbar i karriären: Veberöds IF (1991-1996), Wä IF/Kristianstad (1997-2000), Malmö FF (2001-2010), Sky Blues FC (2011), Rosengård (2012-2015)

Landskamper: 209

Meriter: EM-silver, VM-silver, VM-brons, 4 SM-guld, årets mittfältare 2007 och 2008, diamantbollen 2007 och 2010

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet