Foto: TT Nyhetsbyrån.

Barn pressades till tårar under disco-VM

Uppdaterad
Publicerad

Barn i sjuårsåldern tvingades stretcha tills de grät under pågående disco-VM i Örebro. ”Helt oacceptabelt”, säger arrangören Maud Säborg till Vestmanlands Läns Tidning.

En tränare från Ukraina uppges ha pressat sina dansare i olika stretchställningar så hårt att de brast ut i gråt.  Tränaren ska bland annat med fysisk kraft pressat barnen ned mot golvet i muskeltänjande lägen. Tävlingens huvuddomare agerade kraftigt när hon fick höra om händelsen.

– Det var min plikt som huvuddomare att gå fram och prata med tränaren. Min inställning är att antingen slutar hon pressa barnen så hårt, eller så blir hon avstängd från VM. Alternativt att vi ringer till polisen. För här i scandinavien gör vi inte så mot våra barn, säger huvuddomaren Kristen Dan Jensen till bland annat Vestmanlands Läns Tidning.

– När den ukrainska tränaren befinner sig här på vårt VM ska hon följa de regler hur man behandlar barn, fortsätter hon.

”Inget konstigt”

Den ukrainska tränaren menar att det inte är ovanligt att barnen pressas så hårt.

– I Ukraina tränar vi barnen så här. Dansarna börjar tävla och träna i unga åldrar. Det är inget konstigt med att man tränar hårt från början, säger hon till VLT.

Tränaren är uppriktigt förvånad över att hon blivit tillsagd.

– Vi har gjort en väldigt stark insats på detta VM och jag förstod inte riktigt vad domaren menade med att jag varit för hård mot barnen.

Tar avstånd

En av de ansvariga arrangörerna Maud Säborg anser att den ukrainska tränaren agerat fel.

–  Vi tar helt avstånd från det som tränaren gjorde. Att barn skulle plågas händer överhuvudtaget inte på våra tävlingar. Men man har olika syn i olika länder när det kommer till tävling och träning för yngre barn, säger Säborg till VLT.

VM i discodans och freestyle hålls i Örebro, sista tävlingsdag är idag lördag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer