Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Svenska anti-dopningsarbetet kan tvingas till omorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Internationella dopningsbyrån Wada bestämde igår att en ny anti-dopningskod ska införas 2021. Det nya systemet kan tvinga Sverige till att organisera om hela anti-dopningsarbetet.

Beslutet om förändringarna fattades på Wadas kongress som hölls i polska Katowice. Peter Mattsson idrottsutvecklingchef på Riksidrottsförbundet var på plats. Och nu väntar alltså ett arbete med att se till att svenskt antidopningsarbete lever upp till dom nya kraven. Om det behövs förändring i hur dopningsarbetet nu är organiserat krävs en extra RF stämma nästa höst.

– Jag vill nog inte gå några händelser i förväg, skulle det vara aktuellt så får man ju där även besluta om en eventuell ny organisationsform men det behöver vi diskutera inom idrotten och vi behöver också diskutera det med regeringens företrädare för att både ta ställning till det och eventuellt hitta vilken form det ska vara, säger Peter Mattsson, idrottsutvecklingschef på Riksidrottsförbundet till SVT Sport.

– Vilken åsikt jag har kring detta den tänker jag först ta internt i de diskussioner vi nu ska ha innan jag för fram den i media, säger Christine Helle chef Svensk Antidopning till SVT Sport.

Hur väl förberedda är ni på ett eventuellt omorganiseringsarbete inom RF?

– Det grejar vi, för det den nya koden ska ju gälla from 1 januari 2021 och det vore väl för dåligt om vi hade 13 månader på oss och vi inte skulle kunna åstakomma en lösning så där är jag inte orolig, säger Björn Eriksson Riksidrottsförbundets ordförande till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer