Foto: TT

Därför är cannabis dopning: ”Katastrofalt”

Uppdaterad
Publicerad

Varför är preparat som cannabis och kokain dopningsklassade trots att de inte anses vara prestationshöjande?

–På sikt är det katastrofalt. En enstaka dos kanske inte gör så mycket, men i längden vet vi att kokainister och de som röker på blir mindre intresserade av sin tävling och träning, säger läkaren Åke Andrén-Sandberg.

Många elitidrottare har ertappats med att använda dopningsklassade droger både under och efter karriären

Friidrottaren Sha'Carri Richardson är den senaste i raden sedan hon testats positivt för cannabis i samband med att hon vann de amerikanska OS-uttagningarna på 100 meter den 19 juni.

Åke Andrén-Sandberg är läkare och ordförande på Antidopning Sverige, Sveriges fristående antidopningsorganisation.

”Ett missbruksproblem”

Han säger att Internationella antidopningsorganisationen Wada vid årsskiftet omvärderade sin syn på dopningsklassade droger som cannabis, kokain och heroin i jämförelse med till exempel anabola steroider.

–Nu har man valt att i stället se detta som ett missbruksproblem. I stället för att straffas så hårt ska man i stället försöka hjälpa de här individerna att komma ur sitt missbruk, säger Andrén-Sandberg till TT och fortsätter:

”Är dopning”

–Det känns i och för sig rätt, samtidigt som man inte får ta det som att idrottsrörelsen eller antidopningsrörelsen ser slappt på det här. Vi vill ju fortfarande att reglerna ska upprätthållas och man får inte ha det (förbjudna substanser) i urin eller blod när man tävlar. Men man kollar mer på bakgrunden nu än vad man gjorde tidigare.

TT: Pratar man fortfarande om dopning, eller är det mer droger i det här fallet?

– Det går under dopningsreglerna. Det finns ju ingen definition av dopning utan det som är dopning är det som står på Wadas svarta lista.

På listan finns bland annat kokain och cannabis

– Därmed är det dopning. Men i och med att det inte är prestationshöjande så är det rimligare att se det som ett missbruk som idrottare inte ska ägna sig åt.

KLIPP: Cannabis eller hampa? – se när botanikern analyserar plantorna (14 juni, 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Botanikern Sofie Olofsson rycker ut och analyserar plantorna. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer