Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundet polisanmäler dataintrång: ”Ett allvarligt brott”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet (RF) har råkat ut för ett dataintrång. Den ryska hackergruppen Fancy Bear misstänks ligga bakom händelsen, skriver DN.
– Det här är ett allvarligt brott, säger generalsekreteraren Stefan Bergh till Riksidrottsförbundets hemsida.

En rysk hackergrupp har gjort ett olagligt intrång i Riksidrottsförbundets IT-system, rapporterar Riksidrottsförbundet via ett pressmeddelande.
En omdebatterad rysk sida ska enligt uppgifterna sprida information med koppling till Svensk Antidopings arbete.

Enligt DN handlar det om den ryska hackergruppen Fancy Bear. Informationen handlar främst om mejlkonversationer, men uppgifter och listor från Svensk Antidopings arbete har också publicerats.

– Det här är ett allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidoping. Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att säkerställa alla idrottsutövares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från doping. Det allvarligaste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

RF har ökat sitt skydd

Organisationen ska tidigare ha tagit sig in i databaser som tillhör USA och Kanadas nationella antidopingorganisationer och även WADA. Syftet ska vara att misskreditera organisationerna.

Riksidrottsförbundet polisanmäler brottet och anmäler intrånget till Datainspektionen. RF har ökat sitt skydd och en kartläggning av vad som hänt och var i systemet man hackat sig in har gjorts.

– Våra medarbetare på Svensk Antidoping tar personlig kontakt med de aktiva som finns på listorna som publicerats. Om någon är orolig eller har frågor kan de alltid vända sig till oss, säger Stefan Bergh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.