Wadachefen Craig Reedie har återigen fått nobben av ryska myndigheter. Foto: TT.

Ryssarna struntade i Wadas deadline: ”Extremt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt gick Wadas deadline ut för att få ut provsvar och data från Rusada och antidopningslabbet i Moskva. Men återigen blev det utebliven rysk respons.

– Jag är extremt besviken över att material från laboratoriet i Moskva inte överlämnats till det datum som Wada fått försäkran om, säger Wadachefen Craig Reedie till Reuters.

Nu återstår det att se vad Wada, som gav labbet ackrediteringen tillbaka så sent som september, kommer att göra. Wada kommer att bestämma följderna vid ett möte 14-15 januari, skriver AP.

– Ingen kan vara förvånad över att deadlinen ignoreras och det är dags för Wada att sätta ner foten mot ryssarna och stänga av dem, ryssarna har lekt färdigt, säger USA:s starke man i dopningsfrågor, Travis Tygart, som bland annat är känd för att ha fått fast cyklisten Lance Armstrong.

Öppet brev till Putin strax före nyår

Strax före nyår vädjade Rusadas chef Jurij Ganus till president Vladimir Putin att ingripa i ett öppet brev, en oro som ökat under hösten.

Så sent som den 21 december fick ett Wadateam åka ifrån Moskva tomhänta.

– Ett helt och hållet transparent arbete pågåroch vi beräknar att det ska vara slutfört den 16 januari, har den vice ryske premiärministern Olga Golodets sagt till Tass. Det är dagen efter att Wada avslutat sitt möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer