Wadas ordförande Craig Reedie. Foto: Bildbyrån

Ryssland medger systematisk dopning

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Rysslands främsta idrottsledare medger att det har förekommit systematisk dopning i landet. Erkännandet är skrivet i ett brev till antidopningsbyrån Wada, uppger nyhetsbyrån AFP.

– Jag hoppas det här är en vändpunkt, säger Wadas ordförande Craig Reedie.

Bakom brevet står Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov, ordföranden i landets Olympiska kommitté Alexander Zjukov och ordföranden i den paralympiska kommittén Vladim Lukin. Brevet är riktat till antidopningsbyrån Wadas ordförande Craig Reedie och kopior och har också skickats till den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach och den internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parson.

I brevet medger ryssarna att oacceptabel manipulering av antidopningssystemet har förekommit samt systematisk dopning.

– Vid första anblick verkar de börja förstå att det inte har gått rätt till. Jag hoppas att det här är en vändpunkt, säger Wadas ordförande Craig Reedie enligt AFP.

Trion skriver dock att det inte finns något bevis för att myndigheterna i Ryssland har stått bakom dopningen samt att de inte visste om att systematisk dopning förekom.

Wada har möte 14 juni

”Vi bekräftar att passande straff har getts till personer som har varit involverade i den systematiska dopningen – däribland att försäkra att de här personerna inte har inflytande i ryska antidopningsbyrån längre”, står det bland annat i brevet.

Brevet, som AFP sett en kopia av, kom till Wada inför styrelsemötet i Montreal förra veckan. Den 14 juni ska Wadas kommitté träffas för att gå igenom nya delar i fallet, bland annat brevet.

– En del säger att det här bara är ord, men de räknas också. De räknas i Moskva och de räknas i vår organisation, säger Reedie.

Det var i augusti 2015 som Richard McLaren fick i uppdrag att utreda dopningsanklagelser mot framför allt Ryssland och i november samma år presenterade han de första uppgifterna. McLaren kom bland annat fram till att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.