”Vi instämmer i det iNado säger.”, säger Kristina Olinder. Foto: Bildbyrån

Sverige stöder krav om bannlysning mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Riksidrottsförbundets dopningskommission ställer sig bakom kravet att Ryssland utesluts helt från Rio-OS.

”Det är fruktansvärt det som har hänt, att så här får det inte vara”, säger Dopningskommissionens ordförande Kristina Olinder till SVT Sport.

Efter att Wadas rapport påvisat att ryska regeringen mörkat dopingprov står Riksidrottsförbundet bakom iNados uppmaning att Ryssland helt portas från OS och Paralympics.

– Vi instämmer i det iNado (internationella dopningsorganisationer) säger att det är fruktansvärt det som har hänt, att så här får det inte vara, säger dopningskommissionens ordförande Kristina Olinder till SVT Sport.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Man föreslår IOC att ryssar, om de inte är garanterat rena, får inte delta i OS, och inte under flagg. 

– Det är inte så svårt att stödja därför det är rimligt att det pågått ett fusk med dopningsprov i Ryssland under flera år. De som tävlar i Rio ska få vara klara över att de tävlar på rena villkor.Senare i dag offentliggörs den så kallade McLaren-rapporten som utrett anklagelserna om att den ryska staten tillåtit – och hjälpt till att mörka – dopning vid OS i Sotji 2014.

Bland nationerna som redan gett sitt stöd till yttrandet återfinns Tyskland, Nya Zeeland, Japan, Frankrike, Danmark och Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet