Foto: TT Nyhetsbyrån

Läkare: ”Väldigt olyckligt att kokain är på listan över dopningklassade substanser”

Publicerad

Antal dopningsfall med narkotika ökar. I går pratade Siriusmålvakten Joshua Wicks ut för första gången under sin två år långa avstängning för kokain.
– Jag kan tycka att det egentligen är väldigt olyckligt att det är med på listan över dopningklassade substanser, säger RF:s dopingkommissions ordförande Åke Andrén-Sandberg till SVT Sport.

För att en substans ska vara med på Wadas lista över förbjudna medel behöver det uppfylla två av följande tre kriterier. Kokain uppfyller krav nummer 2 och 3.

  1. Substansen är prestationshöjande
  2. Substansen är skadlig för hälsan
  3. Substansen skadar idrottens anseende

Om det säger läkaren Åke Andrén-Sandberg från Riksidrottsförbundets dopningskommission så här:

– Jag kan tycka att det egentligen är väldigt olyckligt att det är med på listan över dopningklassade ämnen. Idrottsmännen tar ju inte det för att bli bättre, utan de har vanligtvis tagit det i samband med en fest på fredagskvällen vilket inte är förbjudet, men det är förbjudet att ha det i kroppen då man tävlar.

Alkohol inte dopningsklassat

Fram till årsskilftet 2017/18 fanns alkohol med på Wadas dopningslista för sporter som bågskytte, bilsport, flygsport och racerbåt men sedan dess är det helt borttaget. Däremot kan varje enskild sport besluta om förbud mot alkohol i sina egna regler.

Enligt Andrén-Sandberg är det jämförbart med kokain i det här fallet.

– Det är ju en värderingsfråga som borde kunna hållas utanför själva dopningsproblematiken. Man tog ju bort alkohol, men därmed kan man ju inte dricka en massa alkohol och springa ut på fotbollsplanen ändå. Då tar man bort det som ett dopningsmedel och lägger till det i någon regel om allmänt uppförande eller något. Det skulle kännas mycket bättre om det var likadant med kokain.

”Kokain är en partydrog”

I dagsläget är kokain listat som en så kallad specificerad stimulantia och därmed måste straffet bli minst tolv månader avstängning. Andrén-Sandberg dementerar också allt om att kokain kunde vara prestationshöjande eller hjälpa vid träning.

– Kokain påverkar inte trötthetscentrum eller något sådant. Det är en partydrog helt enkelt.

Det har flera gånger diskuterats om kokain ska tas bort från listan.

– Under den senaste tioårsperioden har det på varje stort möte varit några som tycker att man ska ta bort kokain och cannabis från listan. Då har de som vill ha kvar det sagt att det skulle vara en dålig signal. Det skulle vara som att vi gav en tillåtelse. Men om det inte hade funnits på listan nu så hade det inte kommit upp.

Men alkohol kunde man ta bort utan att det var en dålig signal?

– Alkohol har ett annat rykte. Cannabis och sådant är för nytt. Det finns en del som tror att man blir bättre av det. Det har ett annat rykte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer