Jurij Ganus. Foto: Bildbyrån

Rysk dopningschef tror på lång avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Internationella antidopningsbyrån rekommenderas att stänga av Ryssland från all idrott i fyra år på grund av brott mot dopningsreglerna. Jurij Ganus, chef för ryska antidopningsbyrån Rusada, räknar med att så blir fallet.

– Kommande fyra år sjunker vi ned i en ny fas av Rysslands dopningskris. Fyra år är en lång tid, det är två olympiska spel, säger Ganus till nyhetsbyrån AFP.

Jurij Ganus efterlyser att president Vladimir Putin agerar tydligt i frågan.

– Det finns många problem inom idrotten här, men det värsta och mest tragiska är att våra idrottare har tagits som gisslan på grund av våra idrottstjänstemäns handlingar, säger Ganus.

En avstängning skulle stoppa Ryssland från OS i Tokyo och dessutom göra landets värdskap i fotbolls-EM nästa år osäkert. Alexej Sorokin, som är chef i organisationskommittén bakom EM, är ändå inte orolig.

– Vi har redan sagt att Uefa är vår partner. Det skulle vara konstigt för oss som arrangörer att höra någon form av diskussion om förändringar, med tanke på hur förberedda vi 'är. Vi hoppas att Wadas rekommendationer kommer att behandlas på ett vettigt sätt, säger han till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Wadas exekutivkommitté tar beslut i frågan den 9 december och en som då är med och röstar är den norska vice presidenten Linda Hofstad Helleland. Hon hoppas att förslaget går igenom, men tror inte på det

– Jag befarar att IOK (internationella olympiska kommittén) kommer att motarbeta detta, säger den avgående vice presidenten till NRK.

Förslaget som skulle slå hårt mot Ryssland baserar sig på rapporten om statsstyrd dopning.

– Det är mycket makt och positioner som står på spel. Det är tolv stycken som ska ge sin röst och jag är rädd att vi blir i minoritet, säger Helleland.

Men norskan själv är tydlig med var hon står.

– Nu kommer jag att göra det jag kan för att stå på de rena utövarnas sida.

FRÅN I GÅR: Dopningsjournalisten: ”Svårare för fuskarna att komma undan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.