• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Foto: Ludvig Brolin (tv) stjärna i counter strike, Sammi Kaidi (th) ordförande i e-sportsförbundet

E-sportförbundet vill gå med i Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

2021 blev de nekade.

Men med en tydligare ansökan hoppas E-sportförbundet få medlemskap i Riksidrottsförbundet i år.

– Tillhör du inte RF så klassas det inte som idrott, säger E-sportförbundets ordförande Sammi Kaidi till SVT Sport.

När E-sportförbundet fick avslag 2021 fick Sammi Kaidi förklarat för sig att det var ett problem att det var två olika organisationer som sökte om medlemskap och att det var otydligt vilken typ av e-sport som förbundet organiserar.

Det har förbundet benat ut nu, menar Kaidi.

– Det är tydligt att vi går in med Counter Strike:GO, Rocket League och Dota 2 som grenar (tre helt olika datorspel). Vi har även slagit ihop båda organisationerna så vi går in i ansökan som en organisation. Vi har dessutom slimmat vår ansökan extremt mycket så det ska vara tydligt att förstå vad e-sport är, det har vi upplevt som ett generellt problem, säger Sammi Kaidi till SVT Sport.

Varför vill ni bli medlemmar, vad ger det er?

– Sverige har valt att organisera idrott, tillhör du inte RF så klassas det inte som idrott. The International (Världens största E-sportturnering) flyttades från Sverige för att e-sporten inte kunde lösa inresetillstånd. Det är ett exempel, ett annat är skattelättnader kopplat till idrott och ett tredje är att om man bedriver verksamhet i skola kan man inte bedriva e-sportutbildning på nationell nivå för Skolverket anser inte att man är en sport så länge man inte tillhör RF.

Riksidrottsförbundets avgående ordförande Björn Eriksson avböjer kommentar gällande E-sportförbundets ansökan tills han får bättre underlag.

Årets Riksidrottsmöte, där det röstas om nya medlemskap, hålls 26-28 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.