Hanna Berzelius storfavorit men getingbo i herrklassen i GGN

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Berzelius laddar för ny succé i Gotland Grand National.

23-åringen var totalt överlägsen i damklassen när hon vann ifjol. Nu kommer hon till Gotland med såväl EM-guld som ett femte SM-guld i bagage.

– Jag kör mycket fysträning och inte så mycket tid på hojen (!). Jag vill att det ska vara roligt hela tiden, säger Hanna till SVT

Fjolårsvinnaren Albin Elowson hade hoppats bli en utmanare om EM-titeln i år. Men skador har förstört alla möjligheter. 24-åringen kommer till start med knappa förberedelser.  Senast en armbågsskada.

– Jag har kört ett tiotal träningspass inför GGN. Man tappar en hel del när man är borta fem veckor. Men jag tror ändå jag har en bra chans, säger han.

Det är rena getingboet i herrklassen med sju, åtta segerkandidater.  Trefaldige finske världsmästaren Eero Remes har två pallplatser sen tidigare på Gotland.

– Jag är här för att vinna. Det gäller att hålla sig cool och undvika misstag.

En spännande utmanare är definitivt Filip Bengtsson.Flerfaldig svensk mästare i motocross med VM-meriter som debuterar i GGN.

– Jag är van vid kortare race än tre timmar. Men jag kan vinna om allt stämmer.

SVT-experten L-G Ståhl tror att det regn som väntas lördag förmiddag kan bli avgörande.

– Blir det blött och halt så gynnar det enduroförarna.  De senaste prognoserna tyder ju på en hel del regn.Nästan 3000 förare från 14 nationer kör årets tävling.

Här är Maria Wallbergs ”överlevnads-kit”:

L-G:s topp tre:

Damer:

1.Hanna Berzelius

2. Martina Reimander

3. Hedvig Dahlberg.

Herrar:

1. Mikael Persson

2. Eero Remes

3.Filip Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.