Swimrun-VM i Stockholms skärgård är en av världens tuffaste tävlingar. Foto: Jakob Edholm / ÖTILLÖ

Krossade banrekordet i ”Ö till ö”

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av Swimrun-VM, ”Ö till ö”, blev en tävling där rekorden duggade tätt i Stockholms skärgård. I damklassen krossade Kristin Larsson och Annika Ericsson det gamla banrekordet med hela 56 minuter. De avverkade 26 öar och 75 kilometer på drygt nio timmar.

”Ö till ö” är en unik lagtävling där man tävlar i par, med ett rep mellan varandra. 120 lag tar sig an en sträcka på 75 kilometer i Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Deltagarna simmar mellan öarna och springer över dem, totalt 26 stycken.

Krossade rekord

I damklassen tog Kristin Larsson och Annika Ericsson en förkrossande seger. De slog banrekordet med hela 56 minuter och gick i mål på tiden 9.23.03.

– Vi kämpade hårt hela vägen. När jag var trött drog Annika och det var helt enkelt strålande lagarbete hela vägen. Det var helt fantastiskt och så jobbigt, säger Kristin Larsson.

– Sista backen är plågsam, men det är underbart att komma till mållinjen, säger Annika Eriksson.

Under åtta timmar

Lelle Moberg och Daniel Hansson vann herrklassen tillsammans och slog det gamla banrekordet med över 16 minuter.

I två år har de velat genomföra tävlingen på under åtta timmar, och nu kom de under sin drömgräns. Det nya rekordet löd 7.59,04.  Av totalsträckan är 10 km simning i öppet vatten och 65 km är terränglöpning.

– Det har varit vårt mål i två år, så det är en dröm som blir sann, säger Lelle Moberg till arrangörerna strax efter målgång.

– Vi följde vår ”gameplan” och försökte spara energi till de sista två timmarna, säger hans radarpartner Daniel Hansson.

Livräddare från Australien glänste

I mixedklassen vann svenska Eva Nyström tillsammans med australiensaren Adriel Yong, en av livräddarna i realityserien ”Bondi Beach”. De två hade aldrig tidigare tävlat tillsammans, men slog ändå banrekordet med fem minuter. Det var första gången Eva Nyström deltog och hon födde barn så sent som den tolfte maj i år.

– Jag trodde kanske att vi kunde komma topp fem, jag är förvånad, säger Eva Nyström efter triumfsegern där tiden löd 8.49,58

– Det är mycket tack vare Eva vi vann. Hon var så stark idag och vi hade kul under tävlingens gång. Banan är verkligen nåt alldeles extra, sägrt Adriel Young.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.