Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare juniorvärldsmästaren i fäktning, Konstanin Lokhanov, valde att inte återvända till Ryssland efter invasionen av Ukraina. Foto: Zach Stauffer

Fäktaren Konstantin Lokhanov tog ställning mot kriget i Ukraina – fick motta dödshot

Uppdaterad
Publicerad

På ett halvår förlorade den ryske fäktaren Konstantin Lokhanov sin mamma, sitt äktenskap och sitt hemland.

I dag bor han i USA. Och är inte rädd längre.

– Jag har fått sms av typen ”du är en förrädare” och ”du ska dö” säger han.

Intervjun har gjorts i ett samarbete med de nordiska public service-bolagen Yle och NRK.

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 befann sig fäktaren Konstantin Lokhanov, 25, i Tyskland för en höftoperation.

Han åkte dit som rysk landslagsman. Och bestämde sig för att inte återvända till sitt hemland.

I dag bor han i Kalifornien, USA, och har öppet tagit ställning mot kriget i Ukraina.

Vid krigsutbrottet var han gift med Sofia Pozdniakova, regerande olympisk mästare i fäktning, vars pappa är Stanislav Pozdnjakov, ordförande för Rysslands Olympiska Kommitté.

Sofia Pozdniakova tävlar för militärklubben CSKA Moskva och har utåt sett tagit ställning för Vladimir Putin i presidentvalet.

Fäktarna Sofia Pozdniakova och Konstantin Lokhanov var ett kändispar inom rysk idrott. SVT har fått Konstantins godkännande att publicera bröllopsbilden. Foto: Privat

Konstantin Lokhanov ville att hon skulle följa med till USA. Hon valde att stanna i Ryssland och att skicka in skilsmässopappren.

I flera ryska medier har skilsmässan beskrivits som en skandal.

– Det är bara löjligt. En massa svammel. Men egentligen är det rätt typiskt för Ryssland. När du är duktig höjs du till skyarna. När man har olika åsikter blir man genast folkets fiende, säger Konstantin Lokhanov.

I USA känner han sig mer fri, berättar han, men har ingen familj. Några månader innan Rysslands invasion av Ukraina gick hans mamma bort i covid-19 och hans pappa bor i Kazakstan.

Hur har allt som har hänt påverkat dig?

– Jag har blivit mer inbunden och visar mindre känslor. Och jag känner mig oftare nedstämd. Samtidigt har det blivit lättare att fatta vissa beslut. För vad ska jag vara rädd för? Värre kan det knappast bli, säger Konstantin Lokhanov.

Det ryska fäktningsförbundets ordförande Ilgar Mammadov säger till finska Yle att Konstantin Lokhanov flyttade till USA av fri vilja, att han lämnade det ryska landslaget på ett respektfullt sätt och att det inte finns någon konflikt dem emellan.

”Fäktaren som tog ställning” – se ett längre reportage på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.