Foto: Scanpix

Snabb sorti för Samuelsson

Uppdaterad
Publicerad

Emma Samuelsson gjorde en kortvarig ES-visit i fäktningsarenan i Baku. Efter sextondelsfinalen var det över. ”Inte gött”, säger Göteborgsbon.

Europeiska spelen ligger mittemellan EM och VM för Emma Samuelsson men det är nästa års OS som hon mest har i tankarna.

– Det är klart att det hade varit roligare om det hade gått bättre här, men jag ser det som en kul grej och väldigt bra träning. Det är ju OS-kvalet som jag tänker på, säger Samuelsson.

Tung start

Hon fick stryk i tre av de första sex matcherna i den inledande pool-omgången – mot den rumänska världsettan Ana Maria Branza, mot estniska Julia Beljajeva, som vann VM för två år sedan, samt en annan världsfäktare i form av Ewa Nelip från Polen.

– Jag fick inte igång mig själv, jag kom aldrig riktigt in i fäktningen.

Hade det varit bättre att börja med lättare motstånd?

– Det är svårt att säga. Men nä, det var nog inte min dag, säger Emma Samuelsson, som ändå var ytterst nära att slå Beljajeva.

Sedan kom dock tre segrar på raken och så var hon klar för sextondelsfinal, eller 32-tablån som det heter på fäktarspråk. Här väntade en annan representant för världseliten, estniskan Erika Kirpu som vann med 2-0.

– Hon körde på i jättehögt tempo. När jag gick före gick det bra, men jag valde att försöka få igång fäktningen och det var kanske fel taktik. Jag skulle ha gått på hårdare.

VM i juli

Landslagets förbundskapten Björne Väggö konstaterar ändå att Emma Samuelsson har kapacitet för medalj på den här nivån:

– Hon gillar att vara i de stora sammanhangen. Fast det är klart att det är roligare att vinna än att förlora, säger han.

Nu väntar ett träningsläger i Bonn för det svenska värjlaget och sedan VM i Moskva mitten av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.