Robin erövrade Everest – två gånger om

2 objekt

Han har lyckats med det som ingen annan svensk klarat av - att besegra världens högsta berg Mount Everest (8 848 m ö h) två gånger och från två håll.
Robin Trygg, 31, nådde toppen via Nepal redan 2011 som den då yngste svensken (24 år). Och för precis ett år sen tog han sig upp från norr, Tibet.

– Jag har inte haft så många talanger i livet. Men när det handlar om att inte ge upp...det är väl där jag har och har haft  min styrka, säger Robin Trygg till Svt Sport.

För att härda sig fysiskt och mentalt har han prövat sig själv med olika former av utmaningar. Ett exempel är när han i Hammarbybacken i Stockholm  sprang upp till toppen 111 gånger. Han hade räknat ut att det var exakt höjdmeterna av Mount Everest. Han var igång i 23 timmar...i sträck. Med några få pauser.

– Hade jag inte klarat det så hade jag aldrig gett mig av till Himalaya. Det var mentalt viktigt.

En pojkdröm blev sann

Han drömde redan som liten att en gång besegra Mount Everest. Och drömmen gick i uppfyllelse för sex år sen.

2015 bestämde han sig för att göra en ny expedition, från nordsidan. Men hamnade mitt i en jordbävning som kostade tusentals människor livet.

Allt han satsat gick förlorat. År av förberedelser. Men han klarade livet.

Förra året gjorde han ett nytt försök. Och lyckades.

Svt Sport har fått ta del av 300 timmar filmat material från bestigningen. Filmaren Peter Svensson var med på den äventyrliga resan. Ett unikt dokument. Senare, i höst, kommer en längre dokumentär om Robin Trygg.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.