Sverige vann mot Sydkorea i Channel One Cup. Foto: TT Nyhetsbyrån

Firade 100 – låg bakom Tre Kronor-vinst

Uppdaterad
Publicerad

Två assist.

I sin 100:e landskamp.

Linus Omark låg bakom segern i det första mötet någonsin med Sydkorea.

I Channel One Cup – som är OS-genrepet – förlorade Tre Kronor öppningsmatchen mot Ryssland med 1–3 i torsdags. Mot OS-värdnationen Sydkorea gick det som väntat bättre i VTB Ice Palace Arena i Moskva.

Även om det var sydkoreanerna som chockade och gjorde öppningsmålet i nationernas första möte i ishockey. Fyrtio sekunder in i den andra perioden lämnade målvakten Viktor Fasth en retur rakt ut till Michael Testwuide som enkelt satte 1–0 till Sydkorea.

Responsen kom hyfsat omgående. Sverige, med en man mer på isen eftersom motståndet hade en avvaktande utvisning, kvitterade genom KHL-proffset Alexander Bergström. Femte landslagsmålet för forwarden som blev fint framspelad av jubilerande Linus Omark framför kassen. Anton Lander gav sedan Tre Kronor övertaget – och efter det hittade två tredjedelar av SHL:s bästa kedja varandra.

Pär Lindholm snodde pucken från en sydkorean bredvid kassen, passade till Joakim Lindström som spelade tillbaka – och Lindholm väntade ut keepern och flippade in 3–1-målet med en backhand i nättaket.

Tre Kronor vann till slut med 5–1, Dennis Everberg och Andreas Engqvist – framspelad av Omark – målskyttar med var sitt power play-mål i sista perioden.

I den sista matchen i Channel One Cup väntar Tjeckien redan i morgon för Tre Kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.