Fråga 1. Foto: Kim Hägglund/GrafikVisa alla (14)
Visa alla (14)

Så svarade tränarna på enkäten

Uppdaterad
Publicerad

770 barn- och ungdomstränare har svarat på SVT:s enkät. I bildspelet ovan ser ni deras svar.

Enkätsvaren i korthet:

  • En stor majoritet, 80 procent, av tränarna som svarat på SVT:s enkät anser att föräldrarna har en ganska stor eller mycket stor betydelse för träningsgruppens utveckling. Alltså 614 av 770 tränare.
     
  • Av 770 svar så svarar 152 att det är ganska vanligt eller mycket vanligt förekommande att ungdomar i gruppen pressas för hårt av sina föräldrar. Det motsvarar var femte tränare som svarat på frågan i enkäten.
     
  • Nästan hälften upplever att det är ett ganska stort, eller mycket stort problem. Alltså 326 stycken av de 718 tränare som svarat på frågan i SVT:s enkät.
     
  • 129 tränare av 770 har funderat på att sluta som tränare på grund av föräldrar som beter sig dåligt i idrottssammanhang. Det motsvarar var sjätte tränare, eller 17 procent av de som svarat på SVT:s enkät.

I bildspelet ovan ger även forskaren Christian Augustssons en fördjupande kommentar till varje enkätsvar. Han är lektor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet och har själv gjort studier i ämnet.

De kommande veckorna kommer SVT Sport tittare närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Berätta på svt.se/foraldrahets.

I frågorna om huruvida föräldrar pressar sina barn för hårt har tränarna svarat utifrån definitionrn: ”Att föräldern har för höga, uttalade eller outtalade, förväntningar på individen att prestera i idrottsmiljön så att det påverkar barnet och/eller gruppen negativt.”
Definitionen har tagits fram med stöd av Christian Augustsson, lektor i idrottsvetenskap på Karlstad Universitet, som själv gjort studier i ämnet.

Under mars 2017 skickade SVT Sport ut en webbaserad enkät till 1200 barn- och ungdomstränare. Av de 792 som har svarat har vi valt att fokusera på de som tränar barn och ungdomar som är yngre än 16 år, totalt 770 tränare. Det är de siffrorna som sedan redovisas.

Enkäten skickades till tränare inom sex idrotter: fotboll, handboll, ishockey, simning, gymnastik och friidrott. I de flesta idrotter har vi fått hjälp av specialidrottsförbunden att komma i kontakt med tränarna. I fotboll och simning har vi tagit hjälp av idrottsföreningarna.

Urvalet av tränare är inte statistiskt säkerställd, utan ger en ögonblicksbild av hur tränarna som svarat på enkäten ser på föräldrahets inom ungdomsidrotten.

Läs mer om urvalet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.