Förbundet presenterar ny granskning efter Hjelmers vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

I svallvågorna av metoo-kampanjen och Moa Hjelmers berättelse om våldtäkt i samband med Finnkampen 2011 har ytterligare personer kontaktat förbundet med vittnesmål.

– Det är fyra personer som har hört av sig, utöver Moa. Tre aktiva kvinnor och en kvinnlig ledare. De har varit utsatta men det är långt tillbaka i tiden. De känner att de vill bidra med sina erfarenheter i granskningen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

– Ett ärende är väldigt allvarligt. Individen var väldigt ung. Hon har varit i landslaget. Jag känner till henne mycket väl. Ingen vet om det, och hon vill komma över det. Vi har haft ett samtal alla tre, med mig och Stefan. 

– Jag vet inte om det var våldtäkt. Vi gick inte in på detaljer. Men det var en ledare som har betett sig olämpligt på något sätt. Jag har ingen aning vad som hände exakt. 

Förbundet presenterar nu en åtgärdsplan för framtiden. En granskning av den egna verksamheten kommer att genomföras, tillsammans med Linköpings Universitet.

Ska vara klart i februari

– Vi vill göra detta mer hög ambition och seriositet och hoppas att våra aktiva är med och deltar i detta, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Huvudfrågor är förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp, riskindikatorer samt konsekvenser för psykisk och fysisk hälsa.

Förbundet kommer sedan att kunna presentera en åtgärdsplan, som innefattar mer än rena övergrepp. Det handlar om attityder och förhållningssätt, hur man pratar med varandra.

– Vi måste alltid fråga oss, är jargongen OK, eller finns det saker som inte är schyssta, säger Stefan Olsson.

Förbundet räknar med att resultatet av granskningen ska kunna offentliggöras i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.