Dahlgren om F1-kaoset: ”Övertygad om att de inte skulle dela ut fulla poäng”

Uppdaterad
Publicerad

Nykorade STCC-mästaren och tillika SVT Sports expert Robert Dahlgren är full av beundran för Max Verstappen som världmästare i formel 1, men erkänner samtidigt att han var lika förvirrad som alla andra efter dagens lopp på Suzuka-banan.

– Jag var övertygad om att de inte skulle dela ut fulla poäng då man inte kört 75 procent av loppet. Men de gjorde de ändå och det var något nytt för mig faktiskt, säger Dahlgren.

– Som jag har förstått det nu så är det så att de genomfört eller kört till den tilltänkta maxtiden och därigenom kan de dela ut fulla poäng. Men det är väldigt oklart. Jag har precis sett tävlingen och måste kolla en vända till hur det kunde gå till så här, säger experten.

Men Dahlgren behöver inte känna sig dum. De flesta på Suzuka-banan inklusive Verstappen och hans team förstod inte regelverket och var mycket tveksamma till att de skulle säkrat VM-titeln. Det tog mer än en kvart innan det officiellt förkunnades att fulla poäng delades ut så uppenbarligen var det inte solklart ens för arrangörer och tv-produktion.

– Ja de brukar ju ha hela teamet som sitter och räknar på allt, så det är väldigt konstigt att de inte visste om det, säger Dahlgren.

Ingen konspiration

Om man vill vara konspiratorisk, kan man ju nästan tro att den där regeln bara dök upp lägligt?

– Nej jag tror ändå inte det i det här fallet. Formel 1-cirkusen är en för stor organisation men det är en regel som är ganska specifik för formel 1 och inget jag har hört talas om i en annan serie. Det var väl speciella tillfälligheter som gjorde att den regeln tillämpades idag.

Bortsett från det märkliga sätt som F1-mästaren korades på så var det en högst värdig vinnare som säkrade sin andra raka VM-titel i dag.

– Ja oavsett det här så var det ju bara en tidsfråga innan Max skulle blivit världsmästare. Han har ju varit en supertalang ända sedan han började med karting. Han har vunnit allt han satt sig i. Han är en ruskigt snabb chaufför och han är även blivit en väldigt smart chaufför.

– En snabb och smart Verstappen blir världsmästare.

Verstappen kommer vinna år efter år

Ser du någon utmanare till nästa år?

– Nej egentligen gör jag inte det. Men Leclerc är väl starkast utmanare på ren fart men han har knockats i sitt självförtroende av egna misstag och väldigt många misstag från teamet. Och så ska vi inte glömma Mercedes med två väldigt starka chaufförer i Lewis Hamilton och George Russell. Får de lite vittring så kan de utmana Red Bull och Verstappen.

Tror du vi får sen ny era, som med Schumacher och Hamilton,  med samma mästare flera år i rad?

– Ja, jag är rädd för det. Han har alla verktyg i verktygslådan för en världsmästare och det kan bli så att han staplar titlarna på hög.

Dahlgren ser fram emot nästa års säsong. Om Mercedes och Ferrari fortsätter att utvecklas och kan närma sig Red Bull.

– Lyckas de med det, så kan vi få en fantastisk F1-säsong nästa år. Formel 1-sporten mår fantastiskt bra just nu med en otrolig tillväxt av publik och följare, sporten blir starkare för varje år som går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.