Foto: Bildbyrån

Ericssons F1-premiär i fara

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson har imponerat under säsongen.

Men han kan gå miste om chansen att köra VM-premiären.

Anledningen: Ett domstolsbeslut från Australien.

Men Ericsson räknar ändå med att köra.

Marcus Ericssons försäsong har varit imponerande, då han har noterats för många bra tider i sin Sauber-bil.

Men nu riskerar han att gå miste om chansen att köra helgens VM-premiär i Australien. Anledningen: Ett australiskt domstolsbeslut, som fastställde ett tidigare beslut från Schweiz.       

Formel 1

I natt beslutade nämligen domstolen att holländaren Gierdo van der Garde, som förra säsongen var testförare för stallet Sauber, har ett gällande kontrakt med dem och har rätt till en av stallets förarplatser i premiären. 

Sparkades i fjol

Om Sauber inte får igenom sin överklagan skulle det i så fall innebära att antingen Ericsson, som ska inleda sin andra F1-säsong, eller brasilianaren Felipe Nasr tvingas stå över.

Ericssons fystränare Alexander Elgh, som är på plats i Australien med Ericsson, berättar att beslutet inte påverkar Ericssons förberedelser.

– Han har inte fått så mycket information. Men vi tränar på som vanligt och räknar med att köra i helgen, säger Elgh till SVT Sport.

”Är besvikna”

Sauber har överklagat beslutet och nya förhandlingar kommer att ske i natt. De kallar beslutet ”olyckligt och inte det förväntade”.

– Vi är besvikna över beslutet och måste nu ta oss tid för att förstå vad det innebär och vilken betydelse det får för starten på vår säsong. Vi kan inte äventyra vårt teams säkerhet, eller säkerheten för någon annan på banan, genom att ha en oförberedd förare i en bil som nu har blivit skräddarsydd för våra två kontrakterade förare, säger Saubers stallchef Monisha Kaltenborn.

”Redo att köra”

van der Garde fick sparken från Sauber efter att Nasr och Ericsson plockats in av Sauber. Han påstår sig vara redo att köra.

– Jag är i bra form och väldigt stark. Jag ser fram emot att återvända till laget, jobba hårt och göra mitt bästa i helgen. Jag har aldrig någonsin varit i bättre form. Jag har tränat hårt de senaste månaderna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet