Haas stallchef Günther Steiner och Dimitri Mazepin. Foto: Bildbyrån

F1-stallet i mångmiljontvist med rysk sponsor

Uppdaterad
Publicerad

Haas har brutit med alla sina ryska kopplingar.

Nu kräver sponsorn 123 miljoner kronor från F1-stallet – som i sin tur vill ha 82 miljoner kronor.

F1-stallet Haas har hamnat i en mångmiljontvist. Detta som en konsekvens av att det valde att sparka ryske föraren Nikita Mazepin samt avsluta samarbetet med hans pappa Dimitris företag som var huvudsponsor.

Enligt sajten Motorsport vill Dimitris konstgödselföretag Uralkali ha tillbaka investeringarna på 123 miljoner kronor som de har betalat i förskott för den pågående säsongen. Ett påstående som Haas avvisat.

I ett svar ska det amerikanskägda F1-stallet ha skrivit att det fanns en klausul som gjorde det möjligt att bryta sponsoravtalet, om till exempel sponsorn skadade ryktet om Haas. Och Haas ställer nu ett motkrav till Uralkali.

Ersättaren nia

Haas vill ha 82 miljoner kronor, som kompensation för de förlorade sponsorintäkter Haas skulle ha haft om avtalet fullföljts.

Tre VM-lopp har hittills avgjorts den här F1-säsongen. Dansken Kevin Magnussen, som ersatte sparkade Mazepin, ligger nia och Haas andra förare – Mick Schumacher – ligger på 17:e plats. Ferraris Charles Leclerc leder på 71 poäng för Mercedes George Russell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.