Foto: Bildbyrån

Verstappen straffas för kraschen med Hamilton

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om VM-titeln i formel 1 är osedvanligt hård i år mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton.

På Monzabanan kraschade rivalerna in i varandra – när ingen ville ge sig mot den andre.

Nu bestraffas Verstappen till nästa tävling.

De båda rivalerna fick bryta Italiens grand prix på grund av kollisionen efter halva racet. Max Verstappen försökte köra om Lewis Hamilton, som just kommit ut ur depån med lägre fart. Men britten vägrade lämna något utrymme för omkörning till sin konkurrent.

Kollisionen var oundviklig och Verstappens Red Bull-bil landade på Hamiltons Mercedes, väldigt nära brittens huvud. Båda förarna kunde dock oskadda kliva ur sina vrak, även om Hamilton efteråt klagade över smärtor i nacken.

– Han ville inte ge mig något utrymme. Han visste vad som skulle hända och ändå gjorde han det, säger Hamilton till Sky Sports.

Verstappens fel

Verstappen håller inte med.

– Jag gick på utsidan och han insåg att jag satsade, men fortsatte att preja mig, säger han till Sky Sports.

Men juryn går på Lewis Hamiltons linje. Flera timmar efter loppet kom beskedet: Verstappen bestraffas med att flyttas ner tre placeringar i starten av nästa tävling, i Ryssland om två veckor.

Incidenten på Monza är bara det senaste exemplet på den hårda kampen om VM-titeln i år, när Red Bull-bilen kunnat utmana

Mercedes-stallet bättre än på länge.

Tuffa dueller

Säsongen har präglats av tuffa dueller och hårda ord mellan rivalerna och på Silverstone i juli fick Verstappen bryta sedan han varit i kontakt med Lewis Hamiltons bil redan på det första varvet i en incident liknande den på Monza.

Kraschen innebär att Max Verstappen behåller VM-ledningen, fem poäng före Hamilton.

Racet på Monza blev en stor triumf för McLaren-stallet. Det klassiska bilmärket har haft några tunga år i formel 1, men fick nu fira en dubbelseger genom Daniel Ricciardo och Lando Norris.

Segern är australiern Riccardios första i formel 1 på tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.