Bernie Ecclestone, som basade över formel-1 i fyra årtionden, slipper fängelse trots skattebrott på cirka sju miljarder kronor. Foto: NEIL HALL/TT

Tidigare F1-basen Bernie Ecclestone döms – slipper fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare formel 1-pampen Bernie Ecclestone döms för skattebrott men slipper fängelse.

Enligt åtalet har 92-åringen underlåtit att deklarera utländska tillgångar till ett mångmiljardbelopp för den brittiska skattemyndigheten.

Däremot ska han efter en civil uppgörelse betala nästan nio miljarder kronor i böter.

Det var förra året som den tidigare F1-pampen åtalades för bedrägeri. Då nekade han till anklagelserna men inför brittisk domstol under torsdagen erkände han brott.

”Jag erkänner mig skyldig”, sade han vid Southwark Crown Court i London enligt AFP.

Ecclestone tros ha tillgångar på omkring 32 miljarder kronor. Enligt åklagare ska han ha underlåtit att deklarera tillgångar på motsvarande omkring sju miljarder kronor på ett bankkonto i Singapore.

Efter sitt erkännande döms nu Ecclestone för skattebrott. Domen är villkorlig, vilket innebär att om britten återfaller i brott inom loppet av två år döms han till 17 månader i fängelse. Annars slipper han tid i fängelse.

En civil uppgörelse förkunnar dock att Bernie Ecclestone ska böta 652,6 miljoner pund (cirka 8,7 miljarder kronor). Det ska motsvara 18 år av obetald skatt, uppger Sky Sports.

Basade i fyra årtionden

92-åringen basade över F1 och kontrollerade sporten i nästan fyra årtionden, från 1970-talet till 2017, och fortsatte därefter som hedersordförande till 2020.

Den kontroversielle Ecclestone har tidigare gripits efter att en pistol upptäckts i hans bagage, i samband med att han skulle kliva på ett flyg i Brasilien. Vapnet beslagtogs efter att F1-pampen erkänt för polis att det var hans. Han släpptes därefter mot borgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.