Max Verstappen vann i Monza efter säkerhetsbil – tvåan Leclerc irriterad efteråt. Foto: BILDBYRÅN

Verstappen vinnare bakom säkerhetsbil i Monza – Leclerc irriterad

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kan stoppa Red Bulls Max Verstappen och det blev ännu klarare efter Italiens grand prix i Monza. Ferraris Charles Leclerc var irriterad då loppet avslutades bakom säkerhetsbil.

– Slutet var väldigt frustrerande. Jag önskar att vi kunnat få slåss om förstaplatsen, säger tvåan Leclerc.

Max Verstappen bytte delar i sin motor för femte gången den här säsongen och startade på sjunde plats i startledet efter en bestraffning.

Men det, precis som i förra helgens race då Verstappen startade på 14:e plats, biter inte på nederländaren i år.

Överlägsen är bara förnamnet för mannen som just nu har mer än 100 poäng ner till närmaste konkurrent. Trots att Ferraris Charles Leclerc startade i pole position kändes det som att han aldrig hade en sportslig chans mot suveränen.

– Starten var helt perfekt och vi var helt enkelt snabbast på alla gummiblandningar, säger Verstappen som också blev utbuad i samband med segerintervjun.

Monza-publiken buade över slutet

Verstappen åt sig upp genom startfältet och när Leclerc gick in i depån på varv tolv var nederländaren uppe där han brukar vara – på första plats.

Spännande skulle det dock bli, trodde alla. När McLarens Daniel Ricciardo tvingades avbryta på varv 48 rullades en säkerhetsbil ut med bara fem varv kvar och fältet tätnade.

Men det tog sådan tid att få bort australiensarens bil att det helt enkelt inte blev några mer varv i Monza och Verstappen kunde åka in som vinnare bakom säkerhetsbilen med Leclerc närmast jagande.

– Slutet var väldigt frustrerande. Jag önskar att vi kunnat få slåss om förstaplatsen, säger Leclerc.

I Italien hade publiken stora förhoppningar både på racet och hemmastallet Ferrari. Vid loppets slut – och så som det slutade – buade publiken.

Hamilton klättrade

Flera av formel 1:s stjärnor hade bestraffningar hängande över sig och bland andra Lewis Hamilton i Mercedesbilen startade näst sist. Det såg länge trögt ut för den sjufaldige VM-vinnaren men sakta men säkert klättrade han. Hamilton slutade på femte plats med stallkollegan George Russell på ännu ett podium som trea.

Nyck de Vries fick chansen att göra formel 1-debut då Alexander Albon tidigare fått åka till sjukhus på grund av problem med sin blindtarm. De Vries slutade på en imponerande nionde plats i sin F1-debut.

Hela fyra förare fick bryta loppet: Ricciardo, Aston Martins Lance Stroll och stallkamraten Sebastian Vettel samt Alpines veteran Fernando Alonso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.